ivica todorić konzum dukat agrokorFoto: fah

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora usuglasili su ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana. Standstill aranžman, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveza Agrokora stupa na snagu danas, a u slijedećim danima doći će i do ubrizgavanja dodatnih sredstava u koncern, njegova aktivnog restrukturiranja, što znači i promjenu menadžmenta, obljavljeno je nakon sastanka banaka i dobavljača Agrokora.

Standstill bi, stoji u priopćenju – trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna. Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model.

“Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio transparentan i održiv proces restrukturiranja”, stoji u priopćenju.

Član Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck objasnio je kako su predstavnici banaka danas intenzivno i konstruktivno razgovarali s predstavnicima dobavljača. “Zaključili smo sa strane banaka da ćemo mi krenuti s moratorijem postojećih obveza. Tako želimo omogućiti da prvenstveno dobavljačima izađemo u susret i omogućimo nastavak poslovanja tvrtke Agrokor”, rekao je predsjednik Uprave Erste banke.

“Mi imamo jasan plan, jasne korake u sljedećim danima što se treba napraviti, od usuglašene promjene menadžmenta, preko ubrizgavanja dodatnih novčanih sredstava u kompaniju i aktivnog restrukturiranja kompanije”, dodao je predsjednik Uprave Sberbank d.d. Mario Henjak. Na pitanje vezano uz promjene u menadžmentu Agrokora te što će biti s obitelji Todorić, Henjak je kazao kako će upravljanje kompanije biti povjereno međunarodnim stručnjacima, posebno iz područja maloprodaje (retail), koje danas pokriva Konzum, a dodatne promjene bit će u dijelu vođenja kompanije u smislu financija. Dodao je i kako su rokovi za provođenje ovog procesa vrlo ambiciozni. “Rokovi su zapravo od sada. Danas nastupa standstill”, rekao je.

“Spremni smo svoja postojeća potraživanja staviti u određeni moratorij, a novim isporukama dati potporu tom projektu”, kazao je član Uprave Francka  Josip Budimir. “Mislim da je interes svih dionika ovog procesa vjerovnika, banaka, dobavljača i Vlade da se stabilizira cijela kompanija. Danas smo postupili odgovorno i svi ovi dogovori koje smo postigli idu u tom smjeru”, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Izvor: Sloboda.hr/HRT