Marine Le Pen national front nacionalna fronta francuska izbori

Nacionalna fronta, francuska nacionalistička stranka osvojit će u nedjelju, u prvome krugu lokalnih izbora više glasova od drugih stranaka, a vladajući socijalisti bit će tek treći, pokazuju ankete.

Francuzi u nedjelju izlaze na izbore u 98 od 101 departmana i biraju više od 4.000 vijećnika. Ti izbori inače ne izazivaju preveliku pažnju, ali ovaj će se put gledati kroz prizmu toga ima li Marine Le Pen, čelnica NF-a, dovoljan zamah za uspjeh na predsjedničkim izborima za dvije godine.

Ispitivanje mišljenja javnosti koje je za dnevnik Le Figaro proveo Ifop predviđa da će Nacionalna fronta (FN) dobiti 30 posto glasova u nedjelju, a odmah za njom se s 29 posto plasirao konzervativni UMP nekadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, zajedno s UDI-jem, savezničkom strankom desnoga centra.

Socijalistima tek 19 posto

Socijalisti predsjednika Francoisa Hollandea dobit će prema predviđanjima tek 19 posto glasova, javlja Reuters.

Iako nije vjerojatno da će FN uspjeti dobiti mnogo zastupničkih u drugome krugu 30. ožujka, vodstvo u prvome krugu smatrat će se nadogradnjom na prethodne uspjehe, među ostalima i na izbore za Europski parlament 2014. kad je ta stranka dobila više glasova nego bilo koja druga.

FN želi glasače uvjeriti da se transformirao iz nekadašnje protestne stranke obilježene rasizmom i nijekanjem holokausta u modernu stranku za koju njezina čelnica Le Pen kaže da ima uvjerljivih izgleda na izborima 2017.

U prilog joj idu zamrla ekonomija, predsjednik države kojemu popularnost pada, podijeljena desnica i očekivanje rekordno niskog odziva u nedjelju, piše Bloomberg.

Na općinskim izborima 2014. FN je u prvome krugu dobro prošao, ali je u drugom stekao nadzor nad samo 12 francuskih gradova, od ukupno 36 tisuća, a slična mu se sudbinu predviđa i u drugome krugu regionalnih izbora 29. ožujka.

Test za Sarkozyja

Na izborima u 98 departmana bira se 4.108 zastupnika u departmanskim vijećima, na mandat od šest godina. Francuska je podijeljena na 2054 “kantona” i svaki mora izabrati jednog muškarca i jednu ženu. Ako u nedjelju nitko ne dobije većinu glasova, dvoje prvoplasiranih idu u drugi krug tjedan poslije.

U drugome krugu UMP će uvjerljivo pobijediti, kaže ispitivanje agencije Odoxe. To je test i za bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji se nakon poraza na predsjedničkim izborima prvo povukao iz politike pa najavio povratak.

Socijalistički čelnici jednoglasno su najavili da će svojim pristalicama poručiti da u drugome krugu glasaju za UMP, a protiv FN-a.

UMP je podijeljen i ne zna se što će učiniti ondje gdje njegovi kandidati ne uđu u drugi krug. Sarkozy je već rekao da neće svoje pristalice pozvati na glasanje za socijaliste, za razliku od gradonačelnika Bordeauxa i bivšega premijera Alaina Juppea koji sebe vidi i kao Sarkozyjevog protukandidata u UMP-u za predsjedničke izbore 2017. godine. (Hina)