Novi obavještajni podaci koje su pregledali američki dužnosnici sugeriraju da je prošlogodišnji napad na plinovod Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, objavio je list The New York Times u utorak.

Nema dokaza da su u operaciju bili uključeni ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ili najviši ukrajinski dužnosnici, niti da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade, objavio je list navodeći američke dužnosnike.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće, a američki dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Predstavnici Kijeva i Moskve također nisu bili dostupni.

SAD i NATO napade na plinovod u rujnu 2022. nazvali su “činom sabotaže”, a Moskva je optužila zapad i pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede neovisnu istragu.

U obavještajnom izvješću sugerira se da se oni koji su izveli napad protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “no ne precizira se tko su članovi skupine, niti tko je napad naredio ili platio operaciju”, piše Times.

“Američki dužnosnici odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako se do njih došlo niti bilo kakve detalje o snazi dokaza koje sadrže. Rekli su da o tome nema čvrstih zaključaka”, piše list.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot twitter