alonso grosjean sudar

Fernando Alonso i Felipe Massa smatraju da je ideja zatvorenih kokpita nešto što FIA treba uzeti u obzir u budućnosti, s obzirom na ozljede glave koje su karakterizirale sve najteže nesreće posljednjih godina.

Krovna automobilistička organizacija od nesreće Felipea Masse u Budimpešti 2009. te pogibije vozača Formule 2 Henryja Surteesa u sličnom incidentu ozbiljno razmišlja o uvođenju zatvorenih kokpita u svoja natjecanja bolida.

Nakon onog što se dogodilo Bianchiju prošli vikend ovo se pitanje aktualiziralo, a vozači koji su se našli u smrtnoj opasnosti smatraju da je riječ o pozitivnoj ideji.

“Za moju nesreću to rješenje bi bilo savršeno. Što se Julesove tiče, nisam siguran. No, za mnoge tipove nesreća bi to bilo zanimljivo rješenje. Trebali bismo vidjeti i iskušati nešto slično da vidimo je li to pozitivno ili nije”, izjavio je uoči utrke u Sočiju Felipe Massaa, a prenosi tportal.

>>> Crni dan za Formulu 1: U nesreći poginula legenda!

Vozači su posebno ugroženi kada jedan od kolega potpuno izgubi kontrolu uoči snažnog kočenja i poput torpeda bočno pogodi druge aktere. Posebno opasan bio je incident u Belgiji 2012., kada je Grosjean doletio i pomeo niz vozača, a pritom je umalo stradao Fernando Alonso.

“Vjerojatno bih poginuo da je samo deset centimetara bliže prošao mojoj glavi. Najveće nesreće posljednjih godina uzrokovale su ozljede glave, dakle riječ je o dijelu tijela koji nije sto posto siguran. Ako postoji tehnologija koja bi omogućila zaštitu, zašto ne? Imamo avione, mnoge primjere uspješne upotrebe. Zašto ne razmisliti o tome?”, kaže španjolski šampion.

No, zatvoreni kokpiti donijeli bi i nove probleme: lošije vidno polje vozača, posebno po kiši, kao i potencijalno magljenje.

“To je teško pitanje. U Formuli 1 kokpit je otvoren od prvog dana do sad, bila bi to velika promjena. Sigurnost je nešto što uvijek moramo poboljšavati i siguran sam da će se uzeti u obzir je li ta promjena moguća”, zaključuje Jenson Button.