aleksandar vučić premijer srbije kolinda milanović

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je u četvrtak u Beogradu da će 15. veljače nazočiti inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Vučić na tiskovnoj konferenciji u vladi rekao da je tu odluku donio nakon konzultacija sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i da u Zagreb nosi poruke mira i suradnje.

Želi regionalnu stabilnost

Dodao je da će zbog političke i regionalne stabilnosti prisustvovati inauguraciji. “Politička i regionalna stabilnost važnija je od osobne i političke sujete”, rekao je srbijanski premijer istaknuvši da je Srbija “normalna i pristojna zemlja” i da želi unapređivati odnose s Hrvatskom.

“Mi istinski želimo unapređenje odnosa u regiji, koji će ići na dobrobit i našeg naroda, i hrvatskog naroda i mislim da je to dobra i važna vijest”, kazao je.

Sastanak s predstavnicima Srba u Hrvatskoj

Srbijanski premijer najavio je da će se tijekom boravka u Zagrebu posjetiti mitropoliju Srpske pravoslavne crkve i prisustvovati liturgiji na Dan srpske državnosti u pravoslavnoj crkvi u Zagrebu. Također će se sastati i s predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

Neki su mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, najavili već u srijedu navečer Vučićev dolazak u Zagreb na inauguraciju.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ranije je srbijanskim medijima izjavio kako neće otići na inauguraciju nove hrvatske predsjednice zbog proslave Dana državnosti u Srbiji koji pada na isti dan kada i svečanost polaganja prisege nove hrvatske predsjednice.