Održano drugo ročište u slučaju osam hrvatskih državljana uhićenih zbog sumnje na trgovinu djecom.

Sud u zambijskom gradu Ndoli odlučio je pustiti osam državljana Republike Hrvatske da se brane sa slobode. Odluka da se brane sa slobode stupa na snagu kada predaju optužena osmorka položi jamčevinu, preda dokumente i putne isprave pravosudnim tijelima.

Ostaju u pritvoru dok ne polože jamčevinu u iznosu od 20 000 zambijskih kwacha po osobi, što je iznos u protuvrijednosti 8000 kuna ili nešto više od 1000 eura. Također, za svaku od osam osoba morat će garantirati dvije osobe iz Ndolija te će se morati redovno javljati policiji.

Na ročištu se danas svjedočile recepcionarka i još jedna djelatnica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema djeci. 

Treća je svjedokinja službenica bila imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, mjestu uhićenja, koja je sudu iznijela što se tamo zbivalo. 

Službenik hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi, koje pokriva i Zambiju, posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Iduće ročište zakazano je za 23. siječnja.

Uskoro više…

Izvor: Sloboda.hr/Hina/vecernji.hr/

foto: mwebantu