Današnje ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djecom u Zambiji odgođeno je, a iduće su rasprave zakazane za 6. i 10. veljače, saznaje se iz hrvatskih diplomatskih izvora. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. 

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. 

Među optuženima su gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, inače zaposlenica Ustavnog suda, ali i transrodni LGBT aktivist i vijećnik platforme Možemo! Noah Kraljević (rođ. Dalija Pintarić) i njegova partnerica Ivona Kraljević.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Jedini uvjet koji im je još preostao je regulacija boravišta. 

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhićenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: mwebantu