2-format11

Nakon prebrojenih rezultata s polovine biračkih mjesta više od 95 posto birača glasovalo je za pripojenje Krima Rusiji!

Podaci su objavljeni dva sata nakon zatvaranja birališta na referendumu na kojem je izlaznost bila 83 posto. Predsjednik izborne komisije rekao je sinoć da se potpuni rezultati očekuju danas, u 9 sati.

Od dosad prebrojenih glasova, 95,57 posto glasovalo je za pripojenje Rusiji, 3,3 posto su za to da ostanu dio Ukrajine. 1,1 posto listića je nevrijedećih, izjavio je sinoć predsjednik izbornog povjerenstva Mihail Malyšev.

Separatistički predsjednik krimske vlade Sergej Aksjonov odmah je pozdravio ‘povijesnu’ odluku slaveći na pozornici zajedno s tisućama okupljenih. Na Twitteru je objavio da će Krim danas i službeno tražiti pripojenje Rusiji.

Taj zahtjev prvo će biti upućen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji bi ga, nakon što da svoje odobrenje, proslijedio Vijeću Federacije i Dumi, koji bi trebali sastaviti ugovor između Rusije i nove države. Prema ugovoru, postoji mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem bi se nova sastavnica federacije integrirala u gospodarski, financijski i pravni sustav Rusije.

Nakon službenog potpisivanja ugovora ruski Ustavni sud trebao bi verificirati taj dokument o kojem bi glasovala oba doma ruskog parlamenta. Ne mislim da će po tim pitanjima biti ikakvog odgađanja, bilo u Dumi bilo u Vijeću Federacije. Spremni smo usvojiti sve potrebne pravne odluke što je prije moguće, rekao je potpredsjednik Vijeća Federacije Iljas Umahanov za TV Rossija-24.

‘Krim može postati dio Rusije prema postojećim zakonima’

Potpredsjednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Sergej Neverov, rekao je danas kako će se brzo obaviti sve pravne procedure potrebne da se ‘u vrlo   bliskoj budućnosti’ Krim pripoji Rusiji. Izjavio je to za agenciju Interfax.

Rezultati referenduma jasno pokazuju da stanovnici Krima svoju budućnost vide samo u okviru Rusije, izjavio je Neverov. Dužnosnici Dume kažu da Krim može postati dio Ruske Federacije prema postojećim zakonima, posebno prema ‘proceduri o priključenju Ruskoj Federaciji’, usvojenoj 2001. godine.

‘Slava Krimu!’

Gotovo svi ruski mediji pozdravljaju jutros odabir stanovnika Krima da se odvoje od Ukrajine i pripoje Rusiji, dan nakon referenduma koji se odvijao na poluotoku na jugu Ukrajine. ‘Slava Krimu’, objavio je dnevnik Kommersant. ‘Krim se vraća Rusiji!’, piše na naslovnici popularnog dnevnika Komsomolskaja Pravda. ‘Svidjelo se to nekima ili ne, mi smo sretni’, napisao je dnevnik Izvestja. ‘Krim se razvodi od Ukrajine’, piše popularni Moskovski Komsomolec.

‘To nije viđeno od SSSR-a!’, ističe na naslovnici gospodarski dnevnik Vedomosti. Referendum o statusu Krima odvijao se s puno entuzijazma. Ni neobuzdan ritam njegove pripreme, ni propaganda na dan glasovanja, ni bojkot Tatara, ni odbijanje ukrajinskih vlasti da priznaju rezultat referenduma nisu bili prepreka, komentira list.

Kao rijedak proturječan glas, oporbeni dnevnik Novaja Gazeta objavio je na naslovnici fotografiju sa subotnjeg prosvjeda u Moskvi gdje se približno 50.000 osoba usprotivilo pripojenju ukrajinskog poluotoka Krima i Putinovoj politici.

‘Odbacujemo rezultate referenduma!’

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ruskom kolegi Putinu da Sjedinjene Države odbacuju rezultate referenduma i upozorio da je Washington spreman uvesti sankcije Moskvi zbog kršenja ukrajinskog suvereniteta.

Putin, međutim, smatra da je referendum na Krimu potpuno u skladu s međunarodnim pravom. Europska unija je osudila referendum, ocijenivši ga ‘bespravnim i protuzakonitim’ i najavila da će danas odrediti sankcije. O stanju u Ukrajini u Briselu će tako raspravljati ministri vanjskih poslova Europske unije.

Glasnogovornik vlade u Tokiju izjavio je jutros kako japanska vlada ne priznaje referendum o otcjepljenju Krima od Ukrajine, pozvavši Rusiju da ne pripaja tu ukrajinsku regiju. Yoshihide Suga rekao je novinarima da će Japan koordinirati uvođenje sankcija Rusiji sa skupinom G7 vodećih svjetskih gospodarstava.

Autor: F.Č./HRT