torcida jugoslavenska zastava

U povijesti Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk paljenje jugoslavenske zastave na jarbolu poljudskog stadiona ostaje zapisano posebnim slovima. Te srijede 26. rujna 1990. godine u Poljudu su igrali prvenstvenu utakmicu Hajduk i Partizan i onda je kod stanja 0:2, prednosti beogradskih “crno-belih”, u 73. minuti publika sa sjevernog dijela gledališta provalila u teren i prekinula utakmicu.

Hajduk je bio kažnjen s četiri utakmice kazne zabrane igranja u Splitu u krugu radijusa 150 kilometara (jednom je bio domaćin u Varaždinu, a triput još u Dubrovniku, na Lapadu), međutim bitno je naglasiti kako se u zraku svo to vrijeme osjećalo da se odigrava posljednja sezona jugoslavenske lige.

Kroz loptu i nogomet, preslikavalo se cjelokupno društveno-političko okruženje. S time što se u Maksimiru već četiri mjeseca prije toga zbio incident prije početka utakmice Dinamo – Crvena Zvezda, pa je sad Hajduk protiv Partizana zaokružio razlaz u smislu klupske “velike četvorke”.

Nakon ulaska publike na teren krenulo je skandiranje Torcide “Hrvatska liga”, te je veći dio stadiona prihvatio skandiranje. Kako se neki Hajdukovi navijači sjećaju, sreća je bila da na toj utakmici nije bilo gostujućih navijača Partizana, jer bi sigurno došlo do sukoba. Igrači Hajduka su čak pokušali smiriti navijače tražeći da se pusti da se utakmica nastavi, no Torcida je to odbila, a dio navijača praćen skandiranjem “O, Hrvatska, nezavisna država” i “U boj za narod svoj” krenula je prema jugu, gdje su s jarbola spustili jugoslavensku zastavu te je zapalili i tako zapaljenu ponovno podignuli.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodna Dalmacija/Braniteljski portal