ante pavelić doživljaji zvonimir despot višnja pavelić

Nakladnička kuća Despot Infinitus na čijem čelu se nalazi Zvonimir Despot, poznati kolumnist Večernjeg lista, u dogledno vrijeme izdati će nova izdanja “Doživljaja” dr. Ante Pavelića.

Despot je ovu vijest objavio na svom Facebook profilu nakon što se u Hrvatsku vratio iz Madrida gdje je njegova nakladnička kuća potpisala ugovor s Višnjom Pavelić, kćeri dr. Ante Pavelića, prema kojemu će Despot Infinitus izdati sve tri knjige “Doživljaja” ponovno. Uz te tri knjige Despot Infinitus izdat će i četvrtu knjigu u kojoj će biti Pavelićeva sjećanja na NDH i Drugi svjetski rat.

ante pavelić doživljaji zvonimir despot višnja pavelić

Objavu na Facebook profilu Zvonimira Despota prenosimo u cijelosti:

“Evo, sad kad sam natrag kući, mogu i službeno objaviti da sam u Madridu bio kod Višnje Pavelić, kćeri Ante Pavelića, koja je već u 92. godini života (vidite je na fotografijama). Kao što neki već znaju, Ante Pavelić je neposredno nakon rata u Italiji pisao sjećanja koja su obuhvatila predratno i ratno razdoblje. Ta su sjećanja mnogo kasnije objavljena u knjigama pod naslovom “Doživljaji”, pri čemu prve dvije knjige odavno više nema na tržištu, a treća je tiskana u neznatnom broju te je uopće nema nigdje za nabaviti. Treća knjiga završava s dolaskom Pavelića i ustaša u Zagreb nakon proglašenja NDH. Naša je nakladnička kuća s Višnjom Pavelić potpisala ugovor, prema kojemu ćemo izdati sve tri knjige ponovno, kako bi bile dostupne svima, a objavit ćemo dakako i četvrtu knjigu u kojoj su Pavelićeva sjećanja na NDH i Drugi svjetski rat, i koja obimom zauzima više od tisuću stranica različitog materijala, pa će zacijelo ići u više dijelova! O datumima izlaska na vrijeme ćemo javiti!

Ovo je još jedan naš doprinos hrvatskoj historiografiji i hrvatskoj javnosti. Kod nas nema opredjeljivanja, nema tabua, zabranjenih tema i imena, nema selektivne povijesti… Sve treba objaviti što će doprinijeti rasvjetljavanju hrvatske prošlosti. Ante Pavelić je hrvatska povijesna ličnost kao i Josip Broz Tito. Stoga su i ove knjige Pavelićevih sjećanja jedan od izvora za sve koji se bave ili će se baviti 20. stoljećem.”

Autor: Sloboda.hr
Foto: Facebook/antikvarijat-biblos.hr