putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se u ponedjeljak u javnosti nakon deset dana odsutnosti koja je izazvala razna nagađanja o razlozima njegova nestanka, kako bi se sastao s kirgistanskim čelnikom Almazbekom Atambajevom u Sankt Peterburgu, javljaju ruski mediji.

Dvojica čelnika počela su razgovore, a očekuje se da će razmotriti daljnje unapređenje suradnje između Rusije i Kirgistana i to prije svega na područjima trgovine i ulaganja, energetike i kulture.

Pojavio se nakon deset dana izbivanja

Sastanak s Atambajevom prvi je događaj na kojemu se Putin pojavio nakon svog nestanka iz javnosti prije deset dana koji je izazvao razna nagađanja u medijima i na društvenim mrežama. Putina nije bilo u javnosti od sastanka 5. ožujka s talijanskim premijerom Matteom Renzijem. Njegov nestanak, nakon što je iznenada odgodio sastanak s čelnicima Kazahstana i Bjelorusije, iznjedrio je mnoge teorije: od bolesti, toga da mu je ljubavnica rodila dijete pa čak i njegove smrti.

“Upravo me Vladimir Vladimirovič provozao, sam je bio za volanom, sve zato da bi bilo manje tračeva”, rekao je Atambajev na početku sastanka. “Ruski predsjednik ne samo da hoda nego i vozi …”, istaknuo je dodajući da to govori radi novinara kako bi utihnule razne glasine.

‘Bilo bi dosadno bez tračeva’

Putin je slušao Atambajeva smješkajući se i kimajući glavom, a zatim je dodao: “Bilo bi dosadno bez tračeva.”

Predsjednikov glasnogovornik uporno je demantirao sve glasine i tvrdio da je Putin živ i zdrav.

To nije prvi puta da su se pojavila nagađanja o Putinovu zdravlju. Krajem 2012. otkazao je i odgodio nekoliko putovanja u inozemstvo što je dovelo do spekulacija da njegovo zdravlje ne može podnijeti dugo avionsko putovanje. Prije toga, 2010. iako prekriveno šminkom, njegovo je lice izgledalo kao da prošlo tretman zatezanja. Tada je rečeno da je samo umoran te da je to posljedica “slabog osvjetljenja”. (Hina)