željka markić frano čirko referendum preferencijalno glasovanje izborni sustav

“Za mene je bit svega da je 80 posto od tih sredstava, 3 milijuna kuna godišnje koji se dijele neprofitnim medijima, u ove 3 godine, podijeljeno na 12 posto medija koji su se javili”, naglasila dr. Željka Markić gostujući u emisiji ‘U mreži prvog’ dodavši kako je ta brojka još niža jer postoje informacije da postoji velik broj medija koji se nisu uopće prijavljivali na natječaj računajući da uopće ne mogu dobiti sredstva.

O odluci ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da raspusti Povjerenstvo za neprofitne medije u emisiji ‘U mreži prvog’ govorili su saborski zastupnici Sabina Glasovac (SDP) i Andrija Mikulić (HDZ), te član raspuštenog povjerenstva profesor Tonči Kursar.

Dr. Željka Markić u emisiji je poručila kako je zabrinjava islamofobija kojom se krenulo na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića vrijeđajući ga zbog njegove muslimanske vjeroispovjesti. Udruga U ime obitelji podržala je smjenu Povjerenstva i kazala je kako im je sporan način dodjele sredstava neprofitnim medijima te da su o tome informirali 2013. i 2014. godine ministricu Zlatar Violić i 2015. nadležnog ministra Šipuša.

“U ime obitelji se zainteresirala za financiranje medija novcem poreznih obveznika nakon što se pokazalo na prvom narodnom referendumu da se oko 90 posto medija negativno se referiralo na Refrendum o braku, a 70 posto građana na refrendumu je tome dalo pozitivan glas, što je očit nesrazmjer između izvještavanja medija i volje građana”, rekla je. Posebno je navela LGBT portale Crol.hr i VoxFeminae koji su “govorom mržnje napadali njezinu udrugu” te izjavu Zdenka Duke da “sad novce dobivaju naši, a kad se vlast promijeni onda će novce dobivati vaši”. Portal Udruge U ime obitelji Narod.hr – nije dobio potporu Povjerenstva, Markić je upitala zašto.

“A što je s nama koji nismo ni vaši ni naši? Kad ćemo mi dobivati financije na temelju dobrih programa, na temelju dobrog rada i to novac poreznih obveznika”, upitala je dr. Markić.

“Način dodjele sredstava je promijenjen, on je prebačen na Ministarstvo kulture prije 3 godine. Svake godine se osniva stručni savjet. Mi smo se za rad Ministarstva kulture interesirali nakon što smo poslije referenduma o braku 1. prosinca 2013. godine vidjeli da je Ministarstvo kulture tada prvi put dodijeljujući sredstva dodijelilo uglavnom portalima koji su bili na strani antireferendumske kampanje”, posjasnila je te dodala kako su analize nakon referenduma pokazale da je 90 posto napisa medijskih bilo protiv referenduma o braku.

“Rezultati referenduma su pokazali da gotovo 70 posto onih koji su izašli na referendum je glasalo ZA. To je nesrazmjer medijskog odnosa prema jednoj temi”, naglasila je dr. Markić te dodala kako je takav odnosu ukazao na problem u medijima u Hrvatskoj, a to je da oni ne podržavaju stvarnost te da ne pružaju one informacije na koje građani imaju pravo.

“Kao udruga smo 2014. godine pokrenuli informativni portal Narod.hr – odlučili smo se javiti na natječaj Ministarstva kulture. Žalili smo se ministrici Zlatar Violić jer je većina sredstava bila dodijeljena portalu Crol, koji je LGBT portal, koji je govorom mržnje napadao ljude koji su se zalagali za to da je brak zajednica muškarca i žene”, ocijenila je dodavši kako je taj portal već na prvoj dodijeli sredstava 2013. godine dobio 200.000 kn.

“Imate slučaj da je poznata LGBT aktivistica Mima Simić, članica ovog povjerenstva Ministarstva kulture, i da su svake godine portali Crol, VoxFeminae, koji su LGBT portali, dobivali sredstva u iznosima stotina tisuća kuna”, poručila je te dodala kako se ovdje radi o sukobu interesa – pokazalo se da su članovi povjerenstva pisali, bili članovi i urednici portala kojima su dodijeljiva sredstva.

Tonči Kursar je kazao kako je mislio da će Povjerenstvo raditi do kraja svog mandata.

“Nova Vlada je mogla pripremiti novu medijsku strategiju radi kontinuiteta, jer je i bivša vlada bila Vlada RH. Ovo je trebalo izvesti elegantnije i poštovati kontinuitet”, poručio je. Tvrdi kako je odlučivanje Povjerenstva bilo potpuno transparentno.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andrija Mikulić je kazao kako za nepostojanje kvoruma nisu “krivi” članovi Domoljubne koalicije.

“Već drugi put predsjednica odbora Gordana Rusak, već drugi put na sjednici nije imala kvorum – sve je to spin HDZ-a”, kazala je Sabina Glasovac. Dodala je kako su zatražili da se o istoj temi raspravlja i na Odboru za medije čiji je predsjednik upravo Mikulić.

“Zakonom je određeno kako ministar može smijeniti članove Povjerenstva i nijedan član povjerenstva taj zakon nije prekršio. Do ovog ‘kirurškog odstranjivanja’ nije trebalo doći. Povjerenstvo je trebalo raditi do listopada”, rekla je Glasovac. Mikulić je rekao kako će sjednicu Odbora za medije sazvati – iako na to nije obavezan.

Kursar je odgovorio kako se pri dodjeli novca gledalo da se pomogne “specifičnim manjinama” kako bi se njihov glas čuo.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr