Predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić najavila je u subotu osnivanje građanske inicijative okupljene oko neslaganja s odlukom Ustavnog suda da se svima pod istim uvjetima treba omogućiti udomljavanje jer im je neprihvatljivo da Sud na taj način odlučuje o pitanju odnosa društva i države prema djeci.

“Nama je potpuno neprihvatljivo da Ustavni sud na ovaj način odlučuje o tako važnom pitanju odnosa društva i države prema djeci koja su povjerena na skrb cijelom društvu i cijeloj državi”, rekla je Markić na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je kako im se od prošlog tjedna javljaju ljudi koji su, kako je rekla, zgroženi nedemokratskim postupanjem Ustavnog suda, pa čak i oni koji se možda slažu sa sadržajem te odluke. “Neprihvatljivo im je da Sud na silu nameće takvo rješenje i nalaže upravnim tijelima i sudovima da zakon tumače suprotno onome što u njemu stoji”, rekla je Markić.

Markić: Ustavni sud uzeo si je zakonodavne ovlasti i ignorira referendum u braku

Ocijenila je da je Ustavni sud sebi uzeo zakonodavne ovlasti i time ignorirao volju građana izrečenu na referendumu o braku, odluke predstavnika građana u Saboru koji su dva zakona vezana za posvajanje djece i udomiteljstvo izglasali na načine gdje se homoseksualnim parovima ne dopušta posvajanje djece, te da je propustio mogućnost da otvori javnu raspravu u kojoj će sudjelovati stručnjaci i izreći svoje mišljenje.

“To je suprotno interesima djece koja su povjerena državi i to je suprotno načelima demokracije”, smatra Markić.

Građanska inicijativa u nastajanju još nema ime, ali već razmatraju sve pravne mogućnosti koje postoje unutar Hrvatskog sabora u odnosu na Ustavni sud, druge sudove i ministarstva te u odnosu na djelovanje unutar kaznenog prava.

“Poduzet ćemo ono što kao građani možemo poduzeti da zaštitimo naša demokratska prava i da napravimo što god možemo u interesu zaštite djece”, najavila je Markić.

Peternel: SDP i HDZ kriju se iza Ustavnog suda

Politički analitičar Igor Peternel također smatra da je odluka Ustavnog suda pogrešna.

“Ustavni sud je ušao u domenu dnevne svjetonazorske politike provodeći dobro nam znanu briselsku politiku koju Vlada, a vjerojatno i SDP i HDZ žele provoditi, ali za nju nemaju snage pa se kriju iza Ustavnog suda”, ocijenio je.

Drži da su kod udomljavanja prava djeteta ključna, da ne mogu biti ničim umanjena te se ne mogu se dovoditi u kontekst bilo čijeg ostvarenja ljudskih prava na obitelj. Smatra i da Ustavni sud kod donošenja odluka mora imati u vidu i svoju percepciju u javnosti.

Čelnik udruge Vigilare Vice Batarelo pak je poručio da je Ustavni sud “sramota hrvatske države” te “nazadna i opasna institucija”.

Batarelo: Umjesto u obitelji s mamom i tatom, djeca su postala socijalni eksperimenti

“Od djece koja bi inače trebala imati našu najveću brigu kao društvo, stvorili smo pokusne kuniće. Umjesto da imaju toplinu, obitelj s mamom i tatom, mi s njima radimo socijalne eksperimente”, rekao je ocijenivši da je to opasno, kao i to što je ovom odlukom Ustavni sud “uzurpirao” vlast Sabora.

Istaknuo je i da Ustavni sud gazi hrvatsku kulturu i identitet te poručio da “mora slušati što narod želi, a ne što oni žele, njih devetorica koji su odlučili”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina