facebook uhoditi lokacije prijatelja

Tko želi, u komunikaciji s prijateljima na društvenoj mreži Facebook može podijeliti i svoju lokaciju. No, dok su obično u igri imena, malo tko je znao koliko je to lociranje zapravo precizno, piše Owen Williams za The Next Web.

Developer i student s Cambridgea Aran Khanna napravio je dodatak za internetski preglednik Chrome, koji grabi lokacijske podatke s Facebook Messengera i prikazuje prijatelje na karti. Dodatak je nazvan Marauder’s Map, koji služi kao svojevrsna posveta Harryju Potteru.

Naravno, stvar funkcionira samo i isključivo kada su lokacijski podaci omogućeni, što obično biva s mobilnih uređaja, gdje je ta opcija automatski omogućena, piše Williams.

Tko želi pratiti kamo se tko kretao, nek’ izvoli. Ipak, Khanna navodi kako je mogućnost izvlačenja toliko informacija “jezivo”, a više o svemu je napisao u svom tekstu, gdje govori i o tehničkoj strani priče.

“S ovim dodatkom možete i sami vidjeti koliko invazivno može biti to što dijelite s drugima te sami odlučiti je li to nešto oko čega valja brinuti ili ne”, poručio je Khanna.

Izvor: The Next Web/tportal