Vladajuća slovenska stranka Gibanje slobode (GS) odlučila je prestati koristiti se Twitterom između ostalog i zato što strahuje da bi se tom mrežom mogli koristiti neki političari za širenje lažnih vijesti i govora mržnje u čemu ona ne želi sudjelovati. 

“S obzirom na ponašanje i najave novog vlasnika i uprave Twittera, možemo očekivati da se na toj mreži još više otvori prostor za nedopuštenu komunikaciju i govor mržnje”, priopćio je u subotu GS misleći na Elona Muska koji je nedavno kupio Twitter. 

Stranka liberalnog premijera Roberta Goloba pobijedila je na parlamentarnim izborima u travnju, a u svom programu istaknula je i povratak pristojnosti u politiku i jačanje pravne države za koje kaže da je bilo narušeno u mandatu bivšeg premijera Janeza Janše.

Revni korisnik Twittera, mreže koja ima više od 10.000 pretplatnika u dvomilijunskoj Sloveniji, Janša se koristio Twtiterom za odgovore na kritike i objave medija.

Golob je s druge strane istaknuo da se neće koristiti platformom “da ga ne zasvrbe prsti”, misleći na to kako korisnici često prebrzo reagiraju i napišu na društvenoj mreži riječi koje bi zatim rado povukli.

Stranka Gibanje slobode, koja ima 41 od 90 mjesta u parlamentu, objavila je da joj je račun Twitter bio blokiran tri tjedna zbog tehničkih poteškoća no s vremenom je svhatila da joj ta mreža i nije potrebna da bi putem nje komunicirala s javnošću.

“Istodobno, tu platformu zlorabe članovi i simpatizeri pojedinih političkih stranaka da bi polarizirali društvo, širili lažne vijesti, manipulirali, diskreditirali, vrijeđali ili čak širili govor mržnje”, navodi GS i poručuje da u takvom govoru ne želi sudjelovati.

Izvor: Sloboda.hr/HINA

foto: EPA/JOHN G. MABANGLO