Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je pad helikoptera u gradu blizu Kijeva “užasna tragedija” koja je izazvala “neopisivu” bol.

Zelenskij je potvrdio da je poginulo najmanje 15 ljudi, uključujući troje djece i ukrajinskog ministra unutarnjih poslova u padu helikoptera na području dječjeg vrtića u gradu Brovariju. Izbio je požar na mjestu nesreće.  

Lokalni dužnosnici ranije su procijenili da je poginulo 18 osoba, ali Zelenskij je rekao da se utvrđuje točan broj žrtava.

“Naložio sam sigurnosnoj službi Ukrajine da u suradnji s nacionalnom policijom Ukrajine i drugim ovlaštenim tijelima utvrdi sve okolnosti onoga što se dogodilo”, naveo je ukrajinski predsjednik u aplikaciji Telegram za razmjenu poruka. 

“Upravo je umrlo troje djece. Bol je neopisiva”, napisao je Zelenskij i izrazio sućut obiteljima i prijateljima žrtava.

Ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij najviši je ukrajinski dužnosnik koji je poginuo od početka rata.

EPA/ROMAN PILIPEY

Šef nacionalne policije Ihor Klimenko rekao je da su poginuli i Monastirskijev zamjenik Jevhen Jenin i drugi visoki dužnosnici ministarstva.

Radilo se o helikopteru državne službe za izvanredne situacije. 

“U vrijeme tragedije djeca i djelatnici ustanove bili su u vrtiću. Svi su sada evakuirani”, napisao je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Guverner je rekao da je ozlijeđeno 29 ljudi, među njima 15 djece. 

Zasad nije jasno što je prouzročilo pad helikoptera u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade. Rusija se nije oglasila, a ukrajinski dužnosnici nisu spominjali nikakav ruski napad na tom području.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO