Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij tijekom svog prvog inozemnog posjeta od početka rata američkom je Kongresu rekao da je pomoć SAD-a njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju, a ne milostinja, evocirajući pritom američke napore da poraze naciste u Drugom svjetskom ratu.

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Zelenskij se ranije u Bijeloj kući sastao s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je pozvao Amerikance i svijet da nastave podržavati Ukrajinu i u idućoj godini, kad će biti teže dobiti odobrenje Kongresa čiji su donji dom na izborima u studenom preuzeli republikanci. 

SAD je dosad poslao oko 50 milijardi dolara pomoći Kijevu, no republikanci, koji će 3. siječnja preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, izrazili su zabrinutost oko cijene te pomoći. 

Dio republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako je potrošen prethodno dan novac. 

“Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokraciju s kojim postupamo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenskij na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD-a, obraćajući se na engleskom jeziku.

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno. 

Zelenskij je u Kongresu spominjao bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, na vlasti od 1933. do 1945., i njegove napore za oslobađanjem Europe od nacističke okupacije.

“Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tijekom Božića 1944., hrabri ukrajinski vojnici čine isto… ovog Božića”, rekao je.

Zelenskij se ranije sastao s Bidenom u Bijeloj kući

Volodimira Zelenskija dočekao je u srijedu na trijemu Bijele kuće američki kolega Joe Biden, u prigodi prvog putovanja ukrajinskog predsjednika izvan zemlje od početka rata.

Zelenskij se u žućkastosmeđem puloveru fotografirao u društvu Jill i Joea Bidena koji ga je zagrlio.

EPA/JIM LO SCALZO

Dvojica čelnika su razgovarali u četiri oka, nakon čega su održali zajedničku tiskovnu konferenciju.

“Hvala vam prije svega”, rekao je Zelenskij američkom predsjedniku. “Velika je čast što sam ovdje”.

Sjedinjene Države se zauzimaju za “pravedan mir” u Ukrajini, rekao je Biden Zelenskiju.

Ukrajinci “i dalje oduševljavaju svijet”, dodao je.

Biden je obećao Zelenskiju nastavak jačanja ukrajinskih obrambenih kapaciteta.

Zelenskij je po dolasku u SAD nešto ranije poručio da Ukrajina sljedeće godine vraća svoju zastavu na čitav teritorij.

Naglasio je i da je u Washington stigao kako bi zahvalio SAD-u na pomoći u ratu protiv Rusije te kako bi razgovarao o jačanju ukrajinskih obrambenih sposobnosti.

“Sljedeće godine, moramo vratiti ukrajinsku zastavu i slobodu na čitav teritorij, svim ljudima”, napisao je na Telegramu uz svoju fotografiju na američkom tlu.

Volodimir Zelenskij se sastaje s američkim predsjednikom i čelnicima Kongresa kojemu će se i obratiti.

Sjedinjene Države najavile su uoči njegova dolaska da će isporučiti Ukrajini svoj najsofisticiraniji sustav protuzračne obrane Patriot.

“Današnja tranša pomoći uključuje po prvi put sustav protuzračne obrane Patriot, sposoban za obaranje krstarećih projektila, balističkih projektila kratkog dometa i zrakoplova na znatno većim visinama od obrambenih sustava koji su isporučeni do sada”, rekao je državni tajnik Antony Blinken u priopćenju.

Washington je ukupno najavio 1,85 milijardi dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, što uključuje i Patriot, rekao je Blinken.

Ukrajinski predsjednik je ranije rekao da njegov posjet SAD-u ima za cilj ojačati “otpornost i obrambene sposobnosti” Ukrajine usred opetovanih ruskih raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama na energetsku infrastrukturu i zalihe vode u zemlji usred zime.

Kremlj je u srijedu priopćio da ništa dobro ne može proizaći iz posjeta ukrajinskog predsjednika Washingtonu te da Rusija ne vidi nikakve šanse za mirovne pregovore s Kijevom. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će nastavak zapadne vojne pomoći Ukrajini samo “produbiti” sukob i obiti se Kijevu o glavu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS