trg maršala tita, tito, gradska skupštinaFoto: HRT

Maratonska i naporna rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita otegnula se do iza ponoći. 1. rujna 2017. ostat će upamćen kao dan kada je komunistički zločinac i masovni ubojica Josip Broz Tito otišao u ropotarnicu povijesti, barem kada je u pitanju ime trga u glavnome gradu Republike Hrvatske. U 00.43 sati Skupština Grada Zagreba odlučila je da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, s 29 glasova za, 20 protiv i jednim suzdržanim.

Zagrebački Trg maršala Tita postao je Trg Republike Hrvatske, odlučeno je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Za preimenovanje trga glasovalo je 29 zastupnika skupštine, 20 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Predstavnici skupštinske većine branili su tu odluku ocjenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, a predstavnici manjine iznosili su argumente da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba.

Jedan od predlagatelja promjene imena Trga Zlatko Hasanbegović, gradski zastupnik stranke Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku ocijenio je ovo istinski povijesnim trenutkom, a tako će ga, smatra, ocjenjivati i “budući naraštaji oslobođeni titolatrije”.

Siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste trebali reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito. Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina, rekao je u zaključnoj riječi.

Ustvrdio je da je ova odluka “malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora”.
Kazao je i da postoji interes Povijesnog muzeja i Muzeja grada Zagreba da dobiju ploče Trga maršala Tita nakon uklanjanja kao važan povijesni artefakt.

“Nitko ovdje ne želi umanjiti važnost maršala Tita od ’41. do ’45. Zna se gdje je bila Hrvatska, gdje je bio Tito, kako je završio Drugi svjetski rat”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pozvao je Vladu da makne sva obilježja koja slave totalitarne režime bez obzira o kome se radilo te je pozvao pripadnike HOS-a da maknu ploču iz Jasenovca.

Ostojić: Tko je sljedeći Hrvat ili Hrvatica kojoj će Hasanbegović uzeti ulicu ili trg?

U ime Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska Rajko Ostojić ustvrdio je da se ovime “očito želi maskirati gospodarska situacija, napraviti maska o velikim problemima kojima svjedočimo”. “Svjedočimo cijelom nizu problema, ali vraćamo se na ustaše i partizane. Tko je sljedeći Hrvat ili Hrvatica kojoj će Hasanbegović uzeti ulicu ili trg?”, upitao je Ostojić. Ironično je Hasanbegoviću čestitao na stopostotnom ostvarenju svog programa. “Više nemate. Ovo je kraj. Vjerojatno ste slušali Doorse i po tome se vodili”, rekao je Ostojić.

U ime Kluba HDZ-a Ivan Ćelić kazao je da je Tito, iako je bio čelnik antitašističkog pokreta i ima zasluge jer je Hrvatsku doveo na pobjedničku stranu – nakon Drugog svjetskog rata bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i sve zločine koje je taj režim počinio. Naveo je da je Titov režim odgovoran za smrt više od 570.000 ljudi i zbog čega je, kaže, s razlogom došao na listu najvećih zločinaca 20. stoljeća.

Gradski zastupnik Radničke fronte Mato Kapović upozorio je pak da se ne može govoriti o brojci od 570.000 žrtava, jer su “izvor tomu bezvrijedni britanski mediji”.

Paradžik: Želite zavesti da slavimo pozdrav “Za dom spremni”, da slavimo ustašiju i NDH

Predsjednik Vijeća Donji Grad Petar Paradžik, vijeća kojem teritorijalno pripada Trg maršala Tita, izjasnio se protiv promjene naziva Trga. Kao razlog naveo je to što zna tko i zbog čega traži tu inicijativu. “Želite zavesti da slavimo pozdrav “Za dom spremni”, da slavimo ustašiju i NDH. To mi smeta”, rekao je.

U ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a Anka Mrak Taritaš upozorila je da promjena imena trga neće riješiti probleme, već će otvoriti nove. “Nećemo se natjecati koja ćemo imena tražiti da se vrate. Ako želite podjelu, imat ćete podjelu. Ovakva većina ne može preživjeti”, poručila je Rada Borić iz Nove ljevice.

Nestranački Marko Torjanac ustvrdio je da uklanjanje imena Trga maršala Tita ne predstavlja obračun s totalitarizmom, već obračun s antifašizmom.

Rasprava o promjeni imena trga trajala je gotovo četiri sata, a sveukupno je sjednica trajala oko 16 sati.

Izvor: Sloboda.hr/HRT