Nang-and-Chris-Mai-Anti-gay-photographers-638x425

Par iz San Francisca u Californiji odlučio je zatvoriti svoj foto studio, kako ne bi bili prisiljeni fotografirati ceremonije istospolnih “vjenčanja”.

Nang i Chris Mai vlasnici su Urloved Photography, tj. bili su sve do nedavno, kada je par objavio da prekidaju rad zbog uznemiravanja od strane zagovornika homoseksualizma, koje je poljedica toga što su odlučili umjesto da sami fotografiraju istopolne ceremonije, klijente upute drugim fotografima, piše portal Christian News.

“Donijeli smo tešku odluku da više nećemo biti u biznisu fotografiranja vjenčanja” obitelj Mai kaže na njihovoj web stranici. “Zahvalni smo za ovo iskustvo jer nam je dalo izazov razmisliti o tome kako se naša osobna uvjerenja kose s našim poslovnim praksama.”

Prema pisanju San Francisco Chronicle, ranije ovog mjeseca, stanovnik San Francisca TJ Kelsall objavio je status na Facebooku kojim je obavijestio prijatelje da Urloved Fotografija odbila fotografirati njega i njegovog partnera Thai Lam.

“Odlične fotke, ali ova tvrtka je meni i mom zaručniku, a mi smo istospolni par, odbila pružiti usluge”, napisao je. “Ustanite i recite nešto o tome.”

Prema bračnom paru Mai, oni su Kelsalla uputili drugom fotografu za kojeg su mislili da će biti prikladniji, jer se oni osobno nisu osjećali ugodno kako bi ispunili ovaj zahtjev.

No, par također navodi da je nakon Kelsallovog Facebook posta tvrtka postala “preplavljena pozivima mržnje, e-mailovima i optužbama koje netočno prikazuju njihovu tvrtku.”

“Kao fotografi vjenčanja, izravno sudjelujemo ovjekovečivanjem ljubavi i predanost para koji se vjenčava. Imamo liječnički stav, u smislu toga da kad bismo bili liječnici hitne pomoći htjeli bismo dati sve od sebe svatkom ko uđe kroz ta vrata. Nije u pitanju fotografiranje para koji ima uvjerenja sa kojima se mi ne slažemo.” napisali su u priopćenju.

“Mi smo iskreno osjećali da će uputiti ove parove na fotografa koji dijeli njihova osobna uvjerenja njima pružiti najbolju uslugu na njihov specijalan dan,” Mai je nastavio. “Željeli smo ih povezati s nekim tko dijeli njihova osobna uvjerenja, tko bi im mogli dati kvalitetu usluge koju zaslužuju.”

Nakon objave, Kelsall napisao drugi post tražeći prijateljima da prekinu kontaktiranje Urloved Photography i ne pišu negativna mišljenja i komentare na različitim online stranicama.

“Priznali su da ako se sve ovo nastavi, to neće biti dobro za Urloved Photography”, napisao je. “Oni razumiju zakon i rekli su nam da su odlučili da, u svjetlu njihovih osobnih uvjerenja, treba da zatvore svoju radnju.”

“Thai i ja smatram ovo pitanje riješenim i molimo vas da prestane objavljivati na njihovoj FB stranici, Yelpu, ili bilo kojem drugom društvenom mediju,” Kelsall je napisao, ali je pohvalio one koji su ih do sada “podržali i bili aktivni”. “Moramo poštovati čijenicu da su Nang i Chris su odlučili zatvoriti svoju radnju zbog svojih uvjerenja. Želio bih da je ishod mogao biti drukčiji, ali to je što je.”

Slična situacija se vuče kroz sudski sustav proteklih šest godina, kao Elane Huguenina i njezin suprug Jon, koji su vlasnici Elane Fotografija u Albuquerque, New Mexico su prijavljeni New Mexico Komisiji za ljudska prava jer su odbili fotografirati lezbisjku ceremoniju. Kao što je ranije izviješteno, slučaj je došao sve do Vrhovnog suda, koji je odbio da pitanje čuje.

“Hugueninovi su slobodni misliti, reći, vjerovati, kako i oni žele; oni mogu moliti Bogu kojeg oni izaberu i slijediti te zapovijedi u njihovim osobnim životima gdje god one vode. Ustav štiti Hugueninove u tom pogledu, pa i više. No, postoji cijena koju svi mi moramo platiti negdje u našem građanskom životu “, napisao je sudac Richard Bosson u ime Vrhovnog suda u New Mexicu. “Taj kompromis je dio ljepila koje nas drži na okupu kao naciju, tolerancija koja podmazuje različite pokretne dijelove nas kao naroda. Ukratko, rekao bih Hugueninovima, uz dužno poštovanje: to je cijena građanstva”.

Još nije poznato hoće li se Hugueninovi pokušati daljnje pravne akcije kako bi zaštitili svoje pravo savjesti kao poduzetnika, prenosi SamoPismo.net.