ranko ostojić, sdp, vukovarFoto: Facebook

Dan uoči Dana sjećanja na pad Vukovara, 17. studenoga 2016., kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Ostojić fotografirao se sa znakovljem agresorske i zločinačke JNA koja je prije 25 godina okupirala Vukovar. Komunistička zvijezda petokraka, koju su s ponosom isticali i agresori na Vukovar, bila je izvješena na opskurnom okupljanju organizacije “Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba” koja je centru Zagreba organizirala tribinu “Antifašizam danas”.

Ranko Ostojić, počasni gost tog opskurdnog okupljanja, rekao je da želi pod zajedničkom platformom okupiti novu snagu na kojoj će SDP kao vodeća stranka ljevice zajedno s udrugama i svima koje dijele njihov svjetonazor stati u obranu temeljnih vrijednosti zapisanih u Ustavu koji kaže da je Hrvatska sekularna državu.

“Deklarirati se da ste antifašist to vam je za mene kao da pričate da je mercedes dobar auto”, rekao je Ostojić.

Ostojić je rekao da nakon poraza Ive Josipovića na izborima za predsjednika počinje zalet konzervativne revolucije koja u Hrvatskoj traje već dugo vremena s obzirom da, dodao je, nije tri tisuće spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi srušeno u jednom danu.

Sudionicima skupa Ostojić je rekao da kroz tribine neće napraviti posao, ustvrdivši da im je potreban savez u koji će biti uključene antifašističke udruge, njihova djeca i unuci koji će ići u zajedničku borbu protiv stvari koje se događaju, a jesu “novi fašizam”.

Neki sudionici skupa zamjerili su Ostojiću što je SDP na prošlim izborima ostvario slab rezultat čak i u Zagrebu, ali i što nisu izjednačena prava pripadnika antifašističkog pokreta koji je zaslužan za Hrvatsku u postojećim granicama s pravima branitelja koji su obranili te granice.

Klikni LIKE ako si za zabranu komunističke zvijezde petokrake!

Ostojić je kazao da ne voli kolektivnu odgovornost. „Puno toga bi mogli reći što smo mogli ranije odraditi na druge načine, ali mislim da su momenti sljedeći i da u svakom trenutku trebate promisliti na Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih, na ekipu koja se itekako sprema da u datom trenutku iskorisiti svoju poziciju i dodatno zakovitla podjele unutar Hrvatske“, rekao je Ostojić.

Na komentar sudinice kako u SDP-u nije vidjela lijevu opciju koja bi pomogla antifašizmu, Ostojić je rekao da se on sad kandidira za mjesto predsjednika pa će biti u prilici to promjeniti.

Široka platforma bi se po Ostojićevim riječima dogovorila oko točaka koje ih vežu, nakon čega će puno jednostavnije moći riješiti pobjedu. „Kad si vodeća stranka na ljevici onda imaš mogućnost biti pobjednička stranka, ali to ne znači da eliminiraš i usisavaš druge“, rekao je Ostojić.

Siguran je kako je jedna od tih točaka Ustav Republike Hrvatske, obrana sekularne države i bitka protiv konzervativne revolucije. Ostojić je također rekao da bi Hrvatska kao sastavni dio antifašističe koalicije trebala prikladnije slaviti Dan pobjede 9. svibnja, a ne samo prigodnim obraćanjima.

“Dan pobjede nije samo dan pobjede nad fašizmom nego Dan Europe, što govori koliko smo daleko od europskog standarda. Možemo biti punopravna članica i odlučivati o svemu, ali je istina da se sramimo 9. svibnja koji se slavi u svim zemljama jer je tada poražen totalitarni režim u čemu je veliku ulogu odradio antifašistički pokret predviđen Titom”, zaključio je Ostojić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina