IMG_1304

Sažvakana hrana unosi se u želudac i onda prolazi kroz različite faze transformacije, od probave do metabolizacije (sagorijevanje) Ovo su izuzetno složeni i nevjerojatni procesi koji se odvijaju u ljudskom organizmu. Kroz zadnju fazu (metabolizaciju ili sagorijevanje) hranjivi i drugi sastojci iz hrane putem krvotoka dolaze do stanica organizma gdje bivaju upotrijebljeni za različite funkcije tijekom različitih perioda života čovjeka.

Na primjer, prilikom rođenja dijete je teško nekoliko kilograma, a 20 godina kasnije i preko 60 kilograma. Većim dijelom povećanje težine nastaje upravo uzimanjem hrane u kojoj se nalaze potrebni sastojci. Minerali koji tvore kostur (kalcij i fosfor) i aminokiseline koje proizlaze iz proteina, predstavljaju hranjive sastojke koji najviše doprinose razvoju tijela, jer čine osnovnu strukturu organizma. Osim rasta tijela koje traje 18 do 20 godina, postoje stalni procesi obnove i zamjene određenih organskih tkiva poput kože, kose, noktiju, sluznice želuca… Da ne govorimo o potrebama krvi, vjerojatno najmisterioznije tekućine na Zemlji, potrebama mozga, svih organa pojedinačno, i uopće o procesima u organizmu koji se dešavaju, koji su povezani i neprestani i koje netko i nešto mora pokretati.

Ti neophodni elementi i sastojci za potrebe organizma i od kojih je organizam dobrim dijelom i sačinjen, kao što su proteini, aminokiseline, minerali, vitamini, enzimi, masti, vlakna, ugljikohidrati, antioksidansi, fitokemikalije i druge biološke supstance, nalaze se najviše u voću, povrću i mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenju. Konzumiranjem biljne prehrane čovjek “iz prve ruke” dobiva sastojke koji su ključni za razvoj i funkcioniranje organizma, a samim time i za održavanje zdravlja i izlječenje bolesti. S druge strane, konzumiranjem prehrane životinjskog podrijetla čovjek u organizam unosi samo pojedine sastojke i to “iz druge ruke”, odnosno od biljne hrane koju su životinje jele. Uz to, unose se životinjske masnoće i proteini, kao i sve ono što takva prehrana sadrži, a za posljedicu imamo patnje i bolesti .

Kada navedenih neophodnih sastojaka za čovjeka nema u optimalnoj količini u organizmu, što je posljedica pogrešnog načina prehrane, logično je da organizam ne radi adekvatno, dolazi do određenih poremećaja i zastoja koji potom dovode do zdravstvenih tegoba i na kraju bolesti. Nedostatak ovih sastojaka u organizmu kao i zatrovanost organizma, kao posljedica nezdrave hrane, konzumiranja i korištenja duhana, alkohola, kave i drugih umjetnih pića, predstavljaju glavne uzroke suvremenih bolesti i smrti. To su još prije što i više godina tvrdili mnogi čuveni liječnici prirodne medicine kao dr. Max Gerson, koji pacijente liječio upravo otklanjanjem ova dva uzroka. Gersonovi rezultati bili su fascinantni, posebno na polju najtežih bolesti kao što je rak.

Otklanjanjem ova dva uzroka – nedostatak hranjivih i neophodnih sastojaka za organizam i zatrovanost organizma, koje se zajedno postiže konzumiranjem isključivo biljne prehrane, cijeđenih sokova od voća i povrća, prekidom unosa svih vrsta otrova i štetnih tvari, kao i primjenom još nekih prirodnih metoda, poput različitih vrsta posta, metoda hidroterapije i klistiranja debelog crijeva, nema prepreka za izlječenje i najtežih bolesti.

Izvor: Institut za prirodnu medicinu