hrvatski dragovoljci ukrajina

U bitkama oko Mariopolja na ukrajinskoj strani sudjeluju i hrvatski ratnici koji na ukrajinsko ratište sve više organizirano odlaze u pomoć Ukrajincima.

Gostujući u emisiji Pressing televizije N1 s Dubravkom Merlićem, ministar pravosuđa Orsat Miljenić komentirao je i temu odlaska hrvatskih građana na inozemna ratišta.

“Naravno da me se ta tema tiče i ja sam o tome prije dva-tri tjedna razgovarao s ministrima pravosuđa Europske unije, razgovarali smo o tome prije i razgovarat ćemo o tome i dalje”, kazao je Miljenić.

>>> EKSKLUZIVNO! Hrvatski dragovoljci idu braniti Ukrajinu, evo što poručuju Hrvatima

Rekao je da je važno da tu temu ne gledamo u kontekstu Ukrajine, jer se ta tema unutar Europske unije promatra prvenstveno u kontekstu terorizma, odlazaka u Siriju i borbi na strani ISIS-a.

“Ja sam na vaše pitanje o tome treba li zakonom zabraniti samovoljni odlazak hrvatskih građana na inozemna ratišta odgovorio ne. Znate zašto? Vratimo se na Domovinski rat, dragovoljci iz cijelog svijeta su dolazili i borili se na našoj strani, a mi smo im tada bili vrlo zahvalni što su došli i pomogli nam.

Sada ići reći da ćemo mi našim državljanima zabraniti da to isto idu raditi negdje drugdje, to ne bi išlo upravo zbog naše povijesti, jer mi smo na neki način imali koristi od toga”, objasnio je Miljenić.