žarko puhovski, hos, za dom spremni

Samoprozvani “politički analitičar” Žarko Puhovski komentirao je za N1 televiziju političke aktualnosti koje su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti. Među njima je i nedavno sramotno uklanjanje ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu.

“Ako se prihvati da je Jasenovac mjesto pijeteta onda je to i Vukovar. S druge strane mjesta pijeteta bi značila da hrvatski zakoni tu ne važe i da to bude corpus separatum i tu se vraća pitanje o poziciji HOS-a. Oni dugo nisu bili dio službene vojske i treba jasno reći, a to se nitko ne usudi reći – HOS-ovci nisu bili branitelji nego agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna. Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij. Oni su bili i unutarnji agresori jer su se pozivali na Pavelića koji je klao manjine. Oni po programu nisu bili branitelji. Stvar je bila jednostavna. Ministarstvo uprave je trebalo delegalizirati taj pozdrav. Ovo micanje ploče je zapravo ilegalno. Nema druge nego reći – to je ustaški, koljački pozdrav koji nije prihvatljiv. Ljudi su se borili za krive vrijednosti na pravoj stani. Treba reći da su se borili za Hrvatsku, ali ideologiju staviti u zagradu”, izjavio je Puhovski.

Puhovski ovdje radi osnovnoškolsku logičku pogrešku jer zaboravlja da HOS-ovci u BiH su bili državljani BiH, pa stoga nisu mogli biti klasificirani kao agresori na vlastitu državu (koju Puhovski naziva “tuđom”), bez obzira kakvo uređenje, oblik i naziv te države htjeli.

Izvor: Sloboda.hr/N1