njemačka, frankfurt, imigranti, nijemci

Više od polovice stanovnika dvomilijunskog njemačkog grada ima imigrantsku pozadinu, pokazuju najnoviji službeni podaci. Najbrojniji među imigrantima su Turci, kojih je u gradu 13%. Nijemaca je ostalo 49%.

Tako se Frankfurt pridružio rastućoj listi europskih gradova u kojima su starosjedioci manjina, a useljenici većina. Na toj listi su još i Amsterdam, Brisel, i London. U potonjem su bijeli Englezi na zadnjem popisu stanovništva tek nešto preko 44% stanovnika, dodamo li im i Irce oko 47%. Bijelaca je u Londonu 59%, ostalo su druge rase, među kojima Azijati među kojima pretežu Indijci i Pakistanci čine 18.5% a crnci oko 14%. 5% je miješanih stanovnika. No to je bilo 2011: do idućeg popisa, bijeli Englezi neće činiti niti trećinu stanovništva Londona, ili kako mu u zadnje vrijeme tepaju Londonistana, a Islam će svakako postati dominantna religija prije kraja stoljeća, vjerojatno i puno prije.

Što se Frankfurta tiče, najnovije statistike pokazuju: 51.2 posto stanovnika tog grada ili nisu njemački državljani, ili su njemački građani rođeni u inozemstvu (dakle, imigranti koji su dobili azil), ili su djeca imigranta, osoba rođenih izvan Njemačke. Potomci imigranata u prvom koljenu, odnosno svih onih koji su doselili u Njemačku nakon 1950. ušli su u tu statistiku kao potomci imigranta, nedomicilno stanovništv. Gradska ministrica za integraciju Sylvia Weber je za Daily Mail rekla: ‘Mi u Frankfurtu imamo manjine koje su razmjerno brojne, no niti jedna grupa ne čini jasnu većinu”. Pored najbronijih imigranata, Turaka, kojih je u gradu 13%, još je 61% imigrantske populacije porijeklom “iz zemalja koje nisu članice EU”, dakle u pravilu ako izuzmemo Srbe, Bošnjake i Albance, neeuropskog porijekla. To je ukupno 74% imigranata, ili oko 37% ukupnog stanovništva grada, koje je neeuropskog porijekla, odnosno porijeklom iz zemalja izvan EU. Za pretpostaviti je da je oko trećine zapravo azijskog i afričkog porijekla. Kad se gleda budućnost, stvari su još gore: troje od četvero djece mlađe od šest godina, dakle predškolske, su djeca imigranata, samo svako četvrto dijete je njemačkog porijekla. Frankfurt inače administrativno ima nešto preko 700.000 stanovnika, ali njegovo cijelo gradsko područje ima 2,3 milijuna stanovnika.

Većina imigranata ima legalni status, ali ne svi. Čak 28% stanovnika Frankfurta NEMA njemačko državljanstvo, iako većina ima legaliziran boravak u Njemačkoj. Statistika je objavljena unutar dokumenta od 200 stranica nazvanog “Monitoring integracije i različitosti u Frankfurtu”, koji je izrađen kako bi bio temelj za rješavanje problema nejednakosti u područjima zaposlenosti, obrazovanja i smještaja. To izvješće pokazuje kako postoje jasne razlike između Nijemaca i ne-nijemaca: Čak 49% nenjemačkog stanovništva živi ispod granice siromaštva (koja je u Njemačkoj inače visoko postavljena), spram samo 23% domicilnog stanovništva. Imigranti također puno rjeđe sudjeluju u radnoj snazi, odnosno puno češće se ili vode kao nezaposleni ili jednostavno ne rade niti traže posao. Samo 73% muškaraca imigrantskog porijekla ima nekakav posao, i samo 59% žena. Ostali žive od socijalnih prava, sitnog kriminala, ili rada na crno. S druge strane, kod domicilnog stanovništva su ti postoci puno veći, naročito kod žena: od Nijemaca, njih 83% radi, i 78% domicilnih Njemica.

Prošle godine je objavljeno istraživanje koje predviđa da će Nijemci uskoro, unutar par godina, biti svedeni na manjinu i u Augsburgu i Stuttgartu. Istraživanje je objavljeno kao knjiga pod naslovom “Super – različitost: nove perspektive integracije”. U toj knjizi autori kritiziraju političare koji pozivaju imigrante da se integriraju u društvo: oni smatraju da se domicilno stanovništvo mora prilagoditi imigrantima. “U praksi, rezultat takvih poziva na asimiliaciju je taj da se sve veći broj građana s migrantskom pozadinom osjeća isključen iz društva i nedobrodošao”. Ukratko radi se o pozivu na kulturo-suicid. Kako se osjećaju Nijemci u islamskim četvrtima njemačkih gradova i osjećaju li se oni dobrodošli tamo, nije rečeno. Ali svakako je istina da će se muslimani u Njemačkoj osjećati puno više kao kod kuće ako svi Nijemci prihvate islamske kulturne običaje. Problem je što su ti običaji i ta kultura i doveli do toga da su oni napustili svoje uništene države i odselili na zapad. Koja je logika u tome da se pobjegne iz propale i uništene zemlje, a onda običaje i kulturu koji su do propasti i doveli donese u novu zemlju, nije jasno. Ni gdje će seliti kad unište i zapadne države i pretvore ih u kopiju Dake i Mogadiša: uostalom, život u četvrtima Stockholma naseljenima Somalijcima, poput zloglasnog Rinkebyja, se ionako nimalo ne razlikuje od živoga u Mogadišu. Standard je, istina, malo veći zahvaljujući tome što je Rinkeby okružen Švedskom, a Mogadiš Somalijom.

Autor: Marcelj Holjevac / Dnevno.hr