vukovar film festival

Najbolji filmovi svjetskih A – festivala u glavnom programu. Novi filmovi Zvjaginceva, Allena, Noycea i braće Dardenne u popratnom programu. CineStar Vukovar, Centar znanja – Vinkovci i Park muzeja – Županja nove lokacije festa.

81 film na sedam lokacija u šest dana – osnovne su brojke ovogodišnjeg Vukovar film festivala / festivala podunavskih zemalja. VFF održava se po osmi put, od 25. do 30. kolovoza i od ove godine dulji je jedan dan (traje šest dana).

Dječaci na nemilost bake i psi na nemilost ljudi

Podunavska konkurencija donosi pregršt ponajboljih ovogodišnjih naslova dugog i kratkog metra te dokumentaraca. Od dugih filmova iz Konkurencije izdvajaju se dva sjajna Mađara – ‘Bilježnica’ Janosa Szasza (Kristalni globus na Karlyovim Varyima 2013.) te ‘Bijeli Bog’ Kornéla Mundruczoua (Pseća palma glavnim glumcima – psima i Un certain regard na Cannesu 2014.). Dječaci ostavljeni na nemilost opake babe i psi ostavljeni na nemilost ljudi, okosnica su tih sjajnih filmova.

Bogata konkurencija prikazuje i nagrađenog Velikom nagradom žirija u Cannesu 2014.- talijansko-njemački naslov ‘Čuda’ Alice Rohrwacher, priču o malenoj kraljici pčela koja je ujedno i pravi pater familias. Još jedan naslov na koji vrijedi obratiti punu pozornost stiže nagrađen s Berlina 2014. (Nagrada za scenarij te Ekumenski žiri), naslov ‘Križni put’ Dietricha Bruggemanna o djevojčici koja želi postati svetica.

Pobijedio u Puli, ide u Vukovar

Hrvatske boje u Konkurenciji brani novi film Kristijana Milića, naslov ‘Broj 55’, ovjenčan s čak osam pulskih Zlatnih arena. Redatelji Janos Szasz, Dietrich Bruggemann i Kristijan Milić dolaze u Vukovar predstaviti svoje filmove.

Iz dokumentarne konkurencije valja izdvojiti nekoliko naslova: ‘Eugenika’ Pavela Štingela oživljava pojam eugenike, odnosno ideje poboljšanja ljudske vrste genetskim inženjeringom koje diskriminira sve bolesne i „oštećene“ koji se nisu imali prilike roditi potpuno zdravi. Ideja koju su koristile brojne zlikovačke ideologije pretočena je u vrhunski film koji će predstaviti sam redatelj. S druge strane, o energiji i njenim trošivim resursima, bavi se film ‘Pod naponom’ Huberta Canavala (također festivalski gost) gdje postavlja pitanje dokad ćemo se lakonski odnositi prema energiji i njenim izvorima te kako ćemo je nadomjestiti kada se izvori potroše. Njemački film ‘Veliki muzej’ Johannesa Holzhausena govori pak o menadžmentu velikim Umjetničko-povijesnim muzejem u Beču koja prati kuratore dok objašnjavaju muzejske izloške. Mađarski film ‘Overdose, utrka za snom’ Gabora Ferenczyja govori o nekad vrlo živoj a danas izumrloj tradiciji utrka konja i prati priču nevjerojatno brzog konja kupljenog za sitne novce koji sad pak vrijedi pravo bogatstvo.

Woody Allen i Vukovar spojeni vodenim putem

Ističe se i maestralni hrvatski dokumentarac ‘Autofokus’ Borisa Poljaka, koji je nagrađen na Karlovyim Varyima, a govori o prolaznosti vremena i ljepoti koja se krije iz jednog prostog, nimalo uljepšanog, turističkog momenta na brdašcu ispred crkvice kraj Nina gdje je postavljena kamera kao nijemi sudionik vremena.

Popratni program Svijet, koji redovito donosi najrazvikanije filmske svjetske naslove, ove godine prikazuje novi film Andreja Zvjagniceva ‘Levijatan’, Woodyja Allena ‘Čarolija na mjesečini’ te Philippa Noycea ‘Davatelj’.

Oštra paska Putinu u priči o obitelji koju zlostavlja lokalni moćnik u ruskom filmu, lepršava komedija u stilu njujorškog neurotika i sjajna priča o utopijskom svijetu koji ne poznaje ratove, tri su priče koje će sasvim sigurno privući veliki broj gledatelja. Sve su to hrvatske premijere!

‘Dva dana, jedna noć’ premijerno

Perjanica popratnog programa Europo otvori se, gdje se prikazuje filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, jest novi film braće Dardenne, naslov ‘Dva dana, jedna noć’ u kojem sjajna Marion Cotillard tumači ženu kojoj je ostao vikend da spasi svoj posao. Kraljeve novije socijalne drame, braću Dardenne prikazat će se premijerno u Hrvatskoj na festivalu u Vukovaru.

Popratni program Britanski fokus između ostalih prikazuje novi film Jonathana Glazera ‘Ispod kože’ sa Scarlett Johansson u ulozi vanzemaljske predatorice te izvanredan film Richarda Ayodea ‘Dvojnik’ o paralelnim univerzumima gdje neki antipodi vlastitih ličnosti skupljaju vrhnje „našeg“ života. Glavnu ulogu tumači „fejsbukovac“ Jesse Esienberg. Tu je i na Sundanceu nagrađeni glazbeni film ‘Bože, pomozi djevojci’ Stuarta Murdocha koji polazi od teze da je glazba najbolji lijek za depresiju.

Također, prikazat će se Retrospektiva omiljenog ženskog redatelja – Pedra Almodovara s njegovim recentnim naslovima kao i Retrospektiva oskarovke Susanne Bier s njezina tri naslova.

Večernje lokacije prikazivanja konkurencije i programa Svijet su Terasa agencije za vodne putove i Perivoj dvorca Eltz. Dnevne lokacije su novotvoreni CineStar Vukovar, Dvorana 3 (Matineje od 10h, Britanski fokus od 17h, te dokumentarci iz Konkurencije u 19h), zatim kino Borovo naselje (Almodovar, Best of VFF te Europo otvori se), te također nove lokacije u Vinkovcima (Centar znanja – gdje se prikazuje Europskih velikih 5) te Park muzeja Županja gdje se vrte uspješnice Susanne Bier. Tu je i dnevna lokacija Vukovarska ada gdje se prikazuju popratni programi – Viking invazija, Velikih EU 5 te Europo otvori se.Večernje projekcije se naplaćuju simboličnih 15 kuna, dok su sve ostale projekcije besplatne.

Terasa bendovi – Rundek i Bambi Molesters

Ovogodišnja party zona je novootvoreni Golubica mall – terasa gdje nastupaju sljedeći:
25. kolovoza DISKOBAJAGI
26. kolovoza VATRA
27. kolovoza BAN & DIKTATORI
28. kolovoza BAMBI MOLESTERS
29. kolovoza DARKO RUNDEK & CARGO TRIO
30. kolovoza PAPAYA U VUKOVARU
Koncerti počinju u 22h i besplatni su!

Tradicionalno se nastavlja s tri filmske radionice, Dunavskom scenarističkom radionicom (voditelj Irena Krčelić), Festivalskom radionicom (voditelji Mija Matasović i Marko Dugonjić) te STOP animacijom (voditelj Zvonimir Rumboldt).

Članovi žirija za ovu godinu su filmska kritičarka Branka Šomen, slovenska glumica Milena Zupančić te filmski povjesničar Daniel Rafaelić.

Izvor: VFF/Monitor