Dne 7. listopada 2021. (četvrtak) s početkom u 19 sati u dvorani sv. Ante Franjevačkoga samostana Hercegovačke provincije, Zagreb, Dubrava, Avenija Gojka Šuška 2, prikazat će se hrvatska obiteljska daljovidnica Laudato TV i redateljica Nada Prkačin svoj dokazni slikopis/film “ŽIVILA HRVATSKA!” o hrvatskoj mladeži, poglavito sveučilišnoj, što je prije Proljeća bila na djelu za slobodu Domovine, uz ino i zagrebačkim “neboderskim” letcima od 8. svibnja 1965.

Pouzdajemo se u Vaš dolazak. Pozovite svoje pouzdanike.

Godina je 1965.! Skupina nacionalno osviještenih studenata Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ne miri se s činjenicom da Hrvatska gospodarski zaostaje, dok se novcem hrvatskih poreznih obveznika izgrađuje Srbija. Politički djeluju u skupinama poznatog naziva ‘Hrvatski oslobodilački pokret’. Mrzak im je komunizam i kontrola kojom taj totalitarni režim drži u potlačenosti cijeli hrvatski narod. Pišu letke tražeći hrvatsku samostalnost, financijsku neovisnost i toliko žuđenu demokraciju u svim porama društvenog i političkog života. Letke bacaju s nebodera na početku Ilice, na obljetnicu tzv. oslobođenja Zagreba, 8. svibnja 1965. godine. Rasturaju ih po fakultetima, studentskim domovima i srednjim školama. Uskoro bivaju uhićeni i poslani na višegodišnje robije. Pakao koji su proživjeli nije ih priječio završiti studije s najvišim ocjenama. Unatoč mnogim nedaćama kroz koje su prolazili, zasnovali su obitelji i ostvarili zavidne profesionalne karijere. Tko su bili ti mladi ljudi? Kako su uspijevali nositi se sa strašnim torturama koje su obilježile njihove živote?

U filmu govore Toma Burić, Zvonimir Marić, Mate Nevistić, Stjepko Nikolić, Branimir Petener i Mato Petrović… Korišteni su video materijali iz privatnih arhiva. Film je posvećen svim političkim uznicima – žrtvama jugokomunističkih progona.