Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je etničke Srbe na Kosovu da prekinu prosvjede protiv vlade u Prištini, uvjeravajući ih da će biti imuni na kazneni progon, objavio je u srijedu srbijanski dužnosnik.

Šef ureda srbijanske vlade za Kosovo Petar Petković rekao je da su dobivene „nikad jače garancije“ Sjedinjenih Država i Europske unije da nitko od Srba koji su prosvjedovali na Kosovu te podizali barikade neće biti procesuiran ili uhićen. 

Petković je kazao kako su dobivena i jamstva da kosovske sigurnosne snage ne mogu na sjeverno Kosovo bez prethodne suglasnosti zapovjednika KFOR-a i predstavnika lokalnog stanovništva. 

Bilateralne napetosti između Beograda i Prištine rastu od prošlog mjeseca kada su etnički Srbi na sjeveru Kosova napustili državne institucije, uključujući policiju i pravosuđe, zbog odluke kosovske vlade da zamijeni registarske tablice automobila izdane u Srbiji.

Srbi na sjeveru Kosova podigli su barikade i tri tjedna blokirali ceste nakon što je kosovska policija uhitila bivšeg policajca Dejana Pantića, optuženog za terorizam i “napad na ustavni poredak” zbog navodnog napada na prostorije kosovske Centralne izborne komisije. Njegovo oslobađanje bio je jedan od glavnih zahtjeva prosvjednika, a u srijedu je donesena odluka da on bude pušten u kućni pritvor.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru da uklone barikade, naglasio je Petković.

Trenutno je na kosovsko-srpskoj granici u tijeku sastanak Vučića s pobunjenim kosovskim Srbima. Na društvenim mrežama objavio je fotografiju iz aviona te poručio da će kosovskim Srbima predložiti uklanjanje barikada, no da će poštivati i njihovu suprotnu odluku.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ANDREJ CUKIC