Na srpskoj strani graničnog prijelaza Bezdan prema Hrvatskoj zaustavljen je automobil u kojemu je detektirana opasna razina radijacije nakon čega su vozač i dvoje suputnika, svi hrvatski državljani, uhićeni, objavio je u utorak somborski portal SOinfo.org, a prenio je i regionalni medij N1.

Prisustvo radioaktivnog materijala, po objašnjenju koje je neslužbeno dobio portal, detektirali su senzori na graničnom prijelazu upozoravajući na visoku razinu zračenja i postojanje „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala.

Zračenje je primijećeno, kako navodi SOInfo, u putničkom vozilu stranih registracijskih oznaka koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Na granični prijelaz po prijavi incidenta stigla je dežurna ekipa iz Instituta za nuklearne znanosti “Vinča” koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.

Također, kako je rečeno somborskom portalu, detektirano je i ozbiljno zračenje u pograničnoj zoni.

Neslužbeno, službenicima carine i policije iz subotnje smjene naloženo je da se riješe radnih uniformi i da se odazovu provjerama zdravstvenog stanja.

Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prijelaza Bezdan.

SOinfo.org portal je u ovome povodu „u kome je došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva, zatražio obrazloženje Javnog poduzeća Nuklearni objekti Srbije“.

Granični prijelaz Bezdan – Batina najsjeverniji je prijelaz između Hrvatske i Srbije podijeljen rijekom Dunav.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: