vučićFoto: RTS

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se vratiti iz Bruxellesa i da neće nazočiti međuvladinoj konferenciji s Europskom unijom ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu poglavlja 26, objavila je u ponedjeljak navečer Radio-televizija Srbije (RTS).

Na internetskoj stranici RTS je, kao udarna vijest, objavljeno da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje.

“Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će napustiti Bruxelles i da sutra neće nazočiti Međuvladinoj konferenciji, ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu”, izvijestila je ranije komercijalna televizija Prva.

Vučić je, kako navodi Prva, rekao da mu je “dosta hrvatskog iživljavanja”.

“Srbija je cijelo vreme bila strpljiva, i trudila se ne reagirati, ali će od sada drugačije razgovarati”, rekao je Vučić za Prvu tv.

Srbijanski premijer otputovao je danas u Bruxelles, a beogradski mediji najavili su da će se prije Međuvladine konferencije sastati s povjerenicom za vanjsku politiku Federicom Mogherini.

“Ukoliko s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini ne bude postignut dogovor o deblokadi (poglavlja 26), on će (Vučić) još večeras napustiti Bruxelles i neće nazočiti sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja”, javila je TV Prva.

Vijest je u većini beogradskih elektroničkih medija i portala dnevnih listova objavljena kao udarna i s naznakom “HITNO”.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je kako je hrvatska blokada “sitna stvar”.

“Hoćemo li otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet mjeseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar”, rekao je Dačić novinarima.

On je rekao kako bi EU trebao mnogo više pažnje posvetiti onom što se događa u Hrvatskoj.

“Ako je Hrvatska ta koja će odlučivati o tome hoće li Srbija u EU, onda mi je odmah nekako pao interes”, rekao je Dačić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina