katalonija

Na katalonskom neobvezujućem izjašnjavanju o neovisnosti više od 80 posto izašlih glasovalo je za odcjepljenje od Španjolske, a još se 10 posto složilo da Katalonija treba biti samostalna, iako još uvijek povezana sa Španjolskom, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Katalonska potpredsjednica Joana Ortega izjavila je da je u glasovanju sudjelovalo 2.25 milijuna birača, od kojih je 80.1 posto za potpunu neovisnost, 10.1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, dok se tek 4.6 posto protivi bilo kakvom obliku neovisnosti, javlja Dpa. Pravo glasa imalo je oko 5,5 milijuna ljudi, a moglo se izjasniti na 1300 mjesta diljem regije od 7.6 milijuna stanovnika. Madrid je izjašnjavanje nazvao ‘bezvrijednim’, iako su tijekom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

katalonija-katalonska-zastava-rojters-1348483914-211792

Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nadavne odluke Ustavnog suda koji je naredio odgodu referenduma, za koji vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati. Nagađa se i da bi se katalonski vođa Arturo Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog ‘građanskog neposluha’, jer je katalonski glavni tužitelj na zahtjev Madrida pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda. Mas se, međutim, nije dao smesti već je Katalonce pozvao da se odazovu glasovanju u što većem broju.

Katalonija, jedna od 17 španjolskih pokrajina, uživa široku autonomiju u zemlji od 47 milijuna ljudi. Zakoni jamče jednakost svih Španjolaca, no o nacionalnosti, useljeničkim pitanjima, međunarodnim odnosima, obrani i pravosuđu, valuti, carini, vanjskoj trgovini odlučuje središnja vlada. Sektori zdravstva, obrazovanja, znanosti, zakon o radu i građansko pravo uređuju se prema općem zakonu, ali pokrajine imaju široku slobodu njihove primjene. Međutim, te su pokrajine nasljednice povijesnih kraljevina i kneževina, pa su neke od njih naslijedile i različite povlastice.

Katalonija, koja u španjolskom BDP-u sudjeluje s približno 20 posto, ima najširu autonomiju uz Baskiju, napose u obrazovanju i zdravstvu, čak i vlastitu policiju, ali ne i fiskalnu autonomiju. Katalonske vlasti zato smatraju da su na gubitku jer pokrajina zaradi više nego što dobiva.