džihadisti

Više od 25.000 stranaca iz stotinjak zemalja pridružilo se džihadističkim skupinama, među kojima su organizacija Islamska država (IS) i al Qaedi, uglavnom u Siriji, Iraku i sve češće u Libiji, prema UN-ovom izvješću.

Prema tom izvješću skupine stručnjaka, više od 25.000 stranih boraca iz stotinjak zemalja otišlo je u oružane sukobe.

U izvješću se naglašava do sada najveći zabilježeni priljev, uglavnom u smjeru Sirije, Iraka i Libije.

Radi se o lošoj vijesti za Ujedinjene narode koji se trude smanjiti pridruživanje stranih ektremista, a izvješće ističe da se radi o hitnom problemu za svjetsku sigurnost.

Vijeće sigurnosti je u rujnu prošle godine usvojilo rezoluciju kojom poziva vlade da teškim zločinom smatraju odlazak njihovih državljana u borbe.

Prema tom izvješću, broj stranih boraca u svijetu se povećao za 71 posto između sredine 2014. i ožujka 2015. uz veliko sudjelovanje zabilježeno u europskim i azijskim zemljama.

Veliki broj stranih boraca kreću iz Tunisa, Maroka, Francuske i Rusije, ali u izvješću se spominju i džihadisti s Maldiva, Finske, Trinidad i Tobago kao i zemlje subsaharske Afrike.

Sirija i Irak su postali prave škole obuke za džihadiste, kao što je to bio Afganistan tijekom 1990-ih godina, prema tom izvješću.

Stručnjaci se zalažu za pokretanje učinkovitih politika borbe protiv ekstremizma okrenutih mladima.

Vijeće sigurnosti treba razmotriti ulogu mladih u borbi protiv ekstremizma tijekom rasprave predviđene za 23. travnja. (Hina)