viktor orban, mađarska, orban, sorosFoto: Reuters

Dva pitanja koja danas stavljaju na kušnju europsku jedinstvo su migracije i smjer u kojem ide Europska unija, izjavio je u utorak mađarski premijer Viktor Orban na skupu svoje vladajuće stranke Fidesz u Budimpešti, a prenosi agencija MTI.

Orban je rekao da u Mađarskoj postoji široki konsenzus glede potrebe da se zaštite migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom, naglasio je.

Također je istaknuo da Mađari ne žele prihvatiti ilegalne migrante, “niti jednog, čak ni privremeno”.

Što se tiče budućnosti EU-a, on smatra da je pitanje ide li ona prema “Europi Bruxellesa” ili Europi država članica.

Po njegovim riječima, i pitanje migranata i smjer u kojem ide Europa imaju povijesnu važnost za EU.

Orban smatra da su oni koji zagovaraju Europu nacija realisti a ne euroskeptici.

“Eurorealisti žele izgraditi EU na čvrstim temeljima a ne na pijesku”, istaknuo je Orban dodavši da je “realnost Europe nacija” jedina takva politička osnova koja danas postoji.

Niti jednoj naciji ne može se narediti s kim mora živjeti u svojoj vlastitoj zemlji, naglasio je mađarski premijer, i to je suverena odluka koju svaka zemlja mora sama donijeti.

On smatra da je propao multikulturalizam u Europi te da EU sada pokušava to naplatiti zemljama članicama, uključujući Mađarsku.

Orban je rekao da EU pokušava raspodijeliti migrante kojima je neopravdano dopušten ulazak u zapadnu Europu među zemljama koje su ih odbile pustiti na svoj teritorij, među kojima je Mađarska.

Prijedlog je Mađarske, nastavio je on, da ih umjesto relociranja po zemljama članicama treba izbaciti iz Europe.

Također je rekao da je propala “iluzija masovne integracije” jer to u praksi ne funkcionira. Umjesto toga, stvaraju se paralelna društva s rastućim stopama kriminala i pogoršava se javna sigurnost, javlja se prijetnja terorizma i terorističkih napada, kazao je.

Osvrnuo se i na američkog financijaša Georgea Sorosa. Orban, nekoć Sorosev stipendist, optužio je svog bivšeg dobročinitelja da koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

U travnju su Mađarskoj na brzinu usvojili zakon koji je zaprijetio zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti koje Soros financira.

Orban je rekao da je migracija “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu oko toga”.

On je nazvao Sorosa “špekulantom” na čelu “velike mafijaške mreže” koja predstavlja “prijetnju miru u Europi”.

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene osobno je jer stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa”, rekao je Orban.

“Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, financira NVO i krijumčare ljudima”, rekao je Orban.

Izvor: Sloboda.hr/Hina