hos, 9. bojna hos, rafael vitez boban, marko skejo, 10. travanj, za dom spremniFoto: Youtube/Petar Malbaša

HOS-ovci su jučer u Splitu pred spomenikom palim pripadnicima postrojbe proslavili obljetnicu osnutka IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

“Danas je 26. obljetnica IX. bojne HOS-a. Došli smo se pokloniti pred 46 poginulih HOS-ovaca, živote su dali za obranu domovine i naroda. Čast nam je danas biti ovdje. Okupili smo se iz cijele Hrvatske. Hvala svima koji su došli, mislim da će naša obljetnica proći u najboljem redu”, kazao je ratni zapovjednik postrojbe pukovnik HV-a Marko Skejo.

Novinari su Skeju pitali oko koincidencije da je za datum osnivanja postrojbe nazvane po Rafaelu Bobanu prikladno uzet datum uspostave NDH.

“Ja znam da bi dosta njih 10. travnja izbacili iz povijesti da ne postoji. Evo igrom slučaja je i moj sin rođen 10. travnja i ja mu slavim rođendan 10. travnja. 10. travnja je rođendan IX. bojne HOS-a. Slavili smo ga, a slavit ćemo ga i dalje, pokloniti se našim bojovnicima koji su dali krv za ovu zemlju”, kazao je Skejo.

Satnik Damir Banić zaključio je prikaz ratnog puta bojne s pozdravom “Bog i Hrvati” te “Za dom spremni.”

Dopise podrške poslali su saborski zastupnik Željko Glasnović i HDZ-ov EU parlamentarac komodor Ivica Tolić. Skejo je pozdravio izaslanika ministra branitelja Nikolu Tokića, dožupana Brčića, saborskog zastupnika Petra Škorića, izaslanika Grada Splita Davora Marasovića, dogradonačelnika Solina Josipa Tokića…

“Sjetite se naših bijelih anđela u crnim odorama zbog kojih danas imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Na kraju želim pozdraviti poginule, hrvatski narod i Nezavisnu državu Hrvatsku sa starim hrvatskim pozdravom: Za Dom spremni. Nek’ nam živi vječno hrvatska država”, kazao je Skejo.

Na upit portala Index, iz policije su kazali kako će ispitati ima li prekršajne odgovornosti oko uzvikivanja “Za dom spremni”.

Izvor: Sloboda.hr/Index