Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod u 10:30 održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati glasanja članova o vladinoj ponudi.

Na konferenciji, koja se održava u Dubrovniku, govorio je predsjednik Preporoda Željko Stipić. Objavio je rezultate glasanja. Članovi tog sindikata su velikom većinom glasova odbili vladinu ponudu.

“Zašto izjašnjavanje? Kad nešto ističete, kad nešto javno promovirate, onda nemate pravo od toga odustati. Ako ste mislili odustati, onda niste trebali najavljivati. Međutim, svi su školski sindikati najavljivali da će ovaj sukob s vlašću završiti na krajnje demokratičan način i da će oni na koje će se sporazum odnositi, ma kakav on bio, da će njihova biti zadnja. Sad se ipak pokazalo da su dva sindikata odlučila da to bude na tijelima, da se ne ide na izjašnjavanje članstva”, rekao je Stipić.

“Sindikati su se pokazali nevjerodostojni. Dva sindikata su se odlučila da odluku donesu tijela, da ne ide u javnost. Kad smo prvi put dobili nešto na papiru od premijera, druga točka sporazuma je bila da odluka bude na tijelima bez izjašnjavanja. Upravo tako. On ima pravo željeti što želi, ali su sindikati na to pristali. Ja to smatram lošim i štetnim za budućnost sindikalnog djelovanja, a vidjet ćemo posljedice tog po meni nerazboritog čina”, rekao je Stipić.

Članovi velikom većinom odbili ponudu

Opet se vratio na izjašnjavanje članova rekavši da je važno pokazivati vjerodostojnost koju je, smatra, njegov sindikat pokazao.

“Mi ćemo tako doznati što zaposlenici stvarno misle. Da nije bilo ovog izjašnjavanja, ostale bi spekulacije. Mi točno znamo kako zaposlenici misle, uzorak je 10.670 osoba, to je ogroman uzorak, iz ovog se mogu izdvojiti ozbiljni zaključci”, rekao je.

Onda je krenuo na rezultate glasanja unutar njegovog sindikata.

“Mi smo ispitali 10.677 ljudi”, rekao je.

“Nevažećih je bilo 104. Za prihvaćanje sporazuma bilo je 4037 ili 38,18 posto. Protiv je bilo 6536 ili 61,82 posto”, rekao je Stipić.

“Većina zaposlenih u školama ne podržava ovakav kraj jedne štrajkačke priče. Sindikat Preporod neće potpisati sporazum danas navečer u vladi”, rekao je.

Onda je otkrio koja je posljedica nepotpisivanja. To neće utjecati na dogovor s vladom.

“To ide dalje bez nas. Imamo važnu spoznaju da ovo rješenje zaposlenici nisu prepoznali kao nešto što je u njihovom interesu”, rekao je.

“Izjašnjavanje je provedeno u 385 škola, mi smo jedini sindikat koji djeluje i u osnovnim i srednjim školama. Omogućili smo da u izjašnjavanju sudjeluju i nečlanovi sindikata, mi ne pravimo razliku između nastavnog i nenastavnog osoblja”, dodao je.

Komentirao je i riječi Branimira Mihalinca o tome kako koeficijenti nisu važni, izrečene nakon što ih nije dobilo nenastavno osoblje.

“Teško mi je to komentirati, ja već mjesec i pol dana izbjegavam bilo što reći o izjavama i potezima sindikalnih kolega. Najbolje bi bilo za komentar pitati gospodina Mihalinca”, rekao je.

“Mi smo se koncentrirali na koeficijente, morali smo znati da će biti puno teže da se plaće svima dignu kroz koeficijente, to smo znali”, rekao je dodavši da oni nisu željeli solirati i da im je bilo bitno da se dobiju veće plaće.

Podržat će nenastavno osoblje

Upitan je hoće li Preporod stati uz nenastavno osoblje ako ono krene u štrajk.

“Mi ćemo uvijek kada su nastajanja unutar školskog sektora, ili čak izvan, kad drugi sindikati vode legitimnu borbu, ako mi prepoznamo da su tu nama podudarni interesi, a ne znam zašto ovo ne bi bili, mi ćemo svako nastojanje nenastavnog osoblja podržati. Zašto? Pa zato što su oni članovi našeg sindikata i zato što bi se mi onda pokazali nevjerodostojni, da kažemo da se to nas ne tiče. Kad smo bili u štrajku, onda smo sve prizivali. Mi smo zvali i druge sindikate, nije bila mala podrška”, rekao je Stipić.

Podsjetimo, Mihalinec je prije dva dana kazao kako neće podržati nenastavno osoblje u štrajku.

“Mi nikad nećemo reći da smo svoje napravili, a vi kako vam bude. Uvijek mora postojati sindikalna suradnja”, rekao je Stipić na pitanje hoće li podržati štrajk nenastavnog osoblja.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr