plenković pupovacFoto: Patrik Macek/Pixell

U središnjici HDZ-a zavaršili su razgovori predsjednika stranke Andreja Plenkovića s osam manjinskih zastupnika. Oni još nisu usugasili svoju zajedničku platformu, a ovo je bio uvodni sastanak. Sastanak je bio konstruktivan, slažu se svi sudionici, a novi je dogovoren za četvrtak.

“HDZ načelno ima potporu svih osam zastupnika manjina, a dogovorena je dinamika daljnjeg postupanja. O članovima vlade danas se nije razgovaralo. Pregovore će u ime HDZ-a s predstavnicima nacionalnih manjina voditi Zdravko Marić i Davor Ivo Stier”, kazao je nakon sastanka Andrej Plenković. Rekao je i kako će se o Zlatku Hasanbegoviću razgovarati tek kada dođu u fazu odlučivanja o ministrima te da želi svih osam zastupnika nacionalnih manjina.

Milorad Pupovac je kazao da su njegovi interesi usmjereni na program i ideje. Za razliku od prije deset mjeseci, nas osam zastupnika je radilo u potpunoj autonomiji i izrazito cijenim što se to poštuje, dodao je.Iz toga će proizaći sva ostala rješenja koja su za manjine izrazito bitna, rekao je Pupovac. Naglasio je kako će participirati u vladi, ali ne na način na koji to mediji prezentiraju. Također je kazao da po pitanju sastava buduće vlade Andrej Plenković ima puno povjerenje manjinskih zastupnika.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uoči sastanka izjavio je da očekuje konstruktivne razgovore. Milorad Pupovac (SDSS) jučer je rekao da SDSS sigurno neće poduprijeti vladu u kojoj će biti Zlatko Hasanbegović. Plenković je uoči današnjih razgovora s predstavnicima nacionalnih manjina komentirao tu izjavu rekavši da kada mandatar dobije ponudu da sastavi vladu, onda on odlučuje o ministrima i sastavu vlade. “Tako je bilo prije, tako će biti i sada”, naglasio je.

Jučer su predstavnici nacionalnih manjina održali sastanak – pripremu za današnje pregovore i dogovorili da u pregovore idu zajedno. Poručili su kako će o davanju potpore vladajućoj većini odlučiti u sljedećih nekoliko dana, a ključ će, kažu, biti poštovanje prava nacionalnih manjina. Druge zahtjeve nisu konkretizirali.

Izvor: Sloboda.hr/HRT