vesna pusićFoto: HRT

Gostujući u Intervjuu tjedna Jasmine Popović na Prvom programu Hrvatskog radija, HNS-ovka i nekadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić govorila je o konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, prošlom sazivu sabora i neprimjerenom govoru te o potencijalnom budućem ministru vanjskih poslova Davoru Stieru.

O govoru predsjednika Sabora Bože Petrova i uvredama u prošlom sazivu

Petrov je održao programatski govor na koji način misli obavljati funkciju predsjednika Sabora. Ako će se toga pridržavati, to će biti dobro. Najveća poteškoća našeg Sabora je bila procedura. U prvom redu razina na kojoj se govorilo. Nije ni prije bila francuska Akademija, bilo je prostakluka i bezobrazluka, ali to su bili incidenti. Ono što je bilo strašno je bila razina, spremnost ljudi da govore agresivno i s velikom strasti o stvarima o kojima nemaju nikakvog pojma. Nepoznavanje teme, nepoznavanje funkcije institucije i uvredljiva razina u međusobnoj komunikaciji. Predsjednik sabora mora brinuti o pristojnosti govora u saboru. Ima načina da budete oštri i branite stav, sarkastični, ne i prostački.

O podjeli mandata predsjednika Sabora

Ne znam kako će to funkcionirati, a ne znam ni europsku praksu. Podjela mandata predsjednika govori o određenoj razini nepovjerenja među koalicijskim partnerima. Činjenica je da smo se toliko napatili ovu groznu godinu, bilo je to nešto najstrašnije što smo vidjeli. Vratio se govor mržnje, strah. Stalo mi je da dobijemo nešto što će funkcionirati.

O trajnosti većine Andreja Plenovića

Čini se da nema dvojbe u potporu Andreju Plenkoviću ako gledamo podatke, a riječ je o gotovo dvotrećinskoj većini. No za tango je potrebo dvoje.

O Davoru Stieru kao mogućem ministru vanjskih poslova

Svjetonazorske stvari ima vrlo različite od mene, ali mi se čini ozbiljan čovjek. Vrlo je racionalan što se tiče vanjske politike, a slažemo se oko teme razvojne pomoći tj. razvojne suradnje i na tu temu je proglašen najboljim europarlamentarcem. To je vrlo pozitivan nekonvencionalni instrument koji vas dovodi u komunikaciju sa zemljama. Nadam se da će i dalje ići u tom pravcu. U tom smislu moj dojam je pozitivan. Moj dojam je da je sazrio u pristojnog čovjeka.

O ciljevima vanjske politike

Naš utjecaj mora biti veći od naše veličine, a pritom mislim ja JI Europu. To nam daje puno veći status u europskim pitanjima. Drugi razlog je da je mir na granici – mir doma. Promocija, stabilnost i mirna granica, to su prioriteti.

O izborima za glavnog tajnika UN-a

Ako tvoja zemlja ne lobira za tebe, nema šanse.

O planovima za neku drugu međunarodnu funkciju

Kad dođemo do toga, razgovarat ćemo.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/tportal