Ruske su rakete rano ujutro u četvrtak pogodile gradove diljem Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, crnomorsku luku Odesu i drugi po veličini grad Harkiv, dok ukrajinske snage nastavljaju odbijati žestoke ruske napade na opkoljeni grad Bahmut.

Projektili su pogodili veliki broj ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivne na zapadu do Dnipra i Poltave u središnjoj Ukrajini, rekli su dužnosnici. Zasad nema izvješća o žrtvama.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su eksplozije zabilježene u jugozapadnom dijelu grada i da su spasilačke službe na terenu. Neki su stanovnici prijavili nestanak struje.

Guverner regije Odese Maksim Marčenko rekao je na Telegramu da je masovni raketni napad pogodio energetski objekt u lučkom gradu, prekinuvši struju. Pogođena su i stambena područja. Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da su grad i regija pogođeni s 15 udara, a mete su uključivale infrastrukturu. Ostali udari zabilježeni su u središnjem gradu Dnipru i regijama diljem zemlje.

Ukrajinski zastupnik u Vrhovnoj radi poručio je putem Twittera kako je ovo bio najjači napad ove godine, a svemu je priložio i statističke podatke.

Kasno u srijedu, ukrajinska vojska je rekla da su njene snage uspjele odbiti intenzivne ruske napade na istočni rudarski grad Bahmut, unatoč ruskoj tvrdnji da kontrolira njegovu istočnu polovinu.

Dok se jedna od najkrvavijih bitaka u jednogodišnjem ratu odvijala u ruševinama grada, ukrajinske snage – za koje se prošlog tjedna činilo da se pripremaju za taktičko povlačenje – ostale su braniti grad. “Neprijatelj je nastavio s napadima i ne pokazuje znakove posustajanja u napadu na grad Bahmut”, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku. “Naši su branitelji odbili napade na Bahmut i okolna naselja.”

Ukrajinski vojni i politički čelnici sada govore o držanju položaja i nanošenju što je više moguće gubitaka Rusima kako bi smanjili njihovu borbenu sposobnost.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u video obraćanju kasno u srijedu da je bitka za Bahmut i okolno područje Donbasa “naš prvi prioritet”.

U odvojenom intervjuu za CNN rekao je: “Mislimo da je Rusija započela svoju ofenzivu u pravcu Donbasa. Ovo je ofenziva. Riječ je o sporom napredovanju jer nemaju dovoljno snage.”

Evgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da su njegovi borci zauzeli istočni dio Bahmuta. Ako je to istina, ruske snage kontroliraju gotovo pola grada u skupoj vojnoj kampanji za svojom prvom velikom pobjedom u nekoliko mjeseci.

“Sve istočno od rijeke Bahmutke potpuno je pod kontrolom Wagnera”, rekao je Prigožin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rijeka presijeca Bahmut, na rubu ukrajinske pokrajine Doneck koja je već velikim dijelom pod ruskom okupacijom. Središte grada nalazi se na zapadnoj strani rijeke.

Prigožin je i ranije objavljivao tvrdnje o preuranjenom uspjehu. Reuters nije uspio provjeriti stanje na terenu.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su osim četvrti Zabahmutka na istočnoj periferiji Bahmuta, Rusi zauzeli četvrt Iljinivka na sjevernoj strani.

“Situacija je kritična”, rekao je u video komentaru, dodajući da su ruske snage također napredovale u blizini Avdiivke, južno od Bahmuta, kao i sjeverno oko Svatova.

Rusija je ubacila nove snage u bitku, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prije sastanka ministara obrane Europske unije u Stockholmu. Pretrpjeli su velike gubitke, ali u isto vrijeme ne možemo isključiti mogućnost pada Bahmuta u narednim danima, rekao je Stoltenberg.

Ministri obrane EU složili su se ubrzati opskrbu topničkim projektilima i kupiti više granata kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci, koja troši granate brže nego što ih njezini saveznici mogu proizvesti.

Prema planu, države EU-a dobile bi financijske poticaje u vrijednosti od milijardu eura za slanje većeg broja svojih topničkih projektila u Kijev, dok bi još milijarda eura financirala zajedničku nabavu novih granata.

Rusija je anektirala gotovo 20 posto teritorija Ukrajine i kaže da bi zauzimanje Bahmuta bio korak prema zauzimanju cijele industrijske regije Donbas na njezinoj granici.

Zapadni analitičari kažu da Bahmut ima malu stratešku vrijednost, iako bi njegovo zauzimanje bilo poticaj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vojsci nakon niza neuspjeha u onome što nazivaju svojom “specijalnom vojnom operacijom”. Rusija svoju invaziju na Ukrajinu smatra odgovorom na prijetnje njezinoj sigurnosti.

Kijev kaže da bi gubici koje je Rusija pretrpjela u bitci za Bahmut mogli odrediti tijek rata, pri čemu se očekuje da će Ukrajina pokrenuti protuofenzivu kada se vrijeme poboljša i kada dobije više zapadne vojne pomoći, uključujući tenkove.

Ukrajinska vojna bespilotna letjelica pokazala je razmjere razaranja u Bahmutu, snimajući zgrade u plamenu i dim koji suklja iz stambenih četvrti.

Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera, rekla je da je u Bahmutu ostalo manje od 4000 civila – uključujući 38 djece – od prijeratne populacije od nekih 70.000.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/SERGEY KOZLOV