pravoslavna crkva

Dan nakon strahovitog požara koji je progutao crkvu Svetog Save na Manhattanu, šefovi vatrogasaca u New Yorku ocijenili su da je ovaj šokantan događaj posljedica nesretnih okolnosti i da u cijeloj priči nema ničega sumnjivog. Međutim, New York Post piše da pravoslavna zajednica u SAD-u uopće ne sumnja da su požari u crkvama u SAD-u, Australiji i Rusiji sve samo ne slučajni. Dapače, neki srpski povjesničari bez kočnica su Amerikancima poručili da su buktinje bila koordinirana akcija kao znak odmazde zbog blokade kanonizacije Alojzija Stepinca.

– Previše je crkava izgorjelo da bi to bilo slučajno – rekao je za New York Post Dušan Bataković, bivši diplomat i veleposlanik koji je danas direktor SANU-a u Beogradu.

– Sve je to jako čudno… Svi požari na pravoslavni Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Ne treba isključiti mogućnost da je ovo bila neka vrsta terorističkog napada.

Bataković nije prstom uperio u potencijalnog krivca, ali je je jasno rekao.

– Posljednjih šest mjeseci Srpska pravoslavna crkva vrši veliki pritisak na papu Franju da zaustavili kanonizaciju Stepinca. Hrvatska crkva je strašno protestirala, a papa je odlučio odgoditi odluku proglašenja Stepinca svetim. To je u Hrvatskoj izazvalo veliku ljutnju i bijes, jer oni smatraju Stepincem jednim od ključnih ljudi u hrvatskoj povijesti.

Barry Lituchy, direktor Istraživačkog instituta za Jasenovac, Amerikancima se potužio da ga posljednjih nekoliko sati članovi pravoslavne zajednice bombardiraju pozivima i iskazivanjem zabrinutosti.

– To je velika tragedija za cijelu srpsku zajednicu. Mislim da bi istražitelji trebali pobliže pogledati odnose između katolika i pravoslavaca kako bi utvrdili što je uzrok požara u Australiji, Rusiji i SAD-u.

Usprkos sumnjama da je cijeli slučaj povezan sa Stepincem, New York post na kraju navodi da je crkva Svetog Save posljednje dvije godine u sporu s moćnom tvrtkom Madison Equitiesm, koja se bavi izgradnjom luksuznih zgrada. Naime, tvrtka je tužila crkvu nakon neuspješnog pokušaja da na susjedom zemljištu izgradi objekt koji bi natkrio cijelu crkvu…

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list