vukovar uživo prijenosFoto: Snimka zaslona

Pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” u Vukovaru se obilježava 25. obljetnica bitke za Vukovar i okupacije grada. Središnji događaj je tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara, a u kojoj će sudjelovati brojni branitelji i gosti te državni vrh.

U dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana održan je prigodni program koji su među ostalima pratili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Nakon prigodnog programa u kojemu su sudjelovali Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj”, glumac Darko Milas te vukovarski branitelj Branko Čulić, sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. krenuli su s Kolonom sjećanja.

Povorku Kolone sjećanja predvode vukovarski branitelji, ispred kojih su zastave Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i legendarne 204. vukovarske brigade.

Deseci tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva prolazi u Koloni sjećanja, dugoj 5,5 km. Dok kolona prolazi ulicama grada, sa župne crkve Sv. Filipa i Jakova odzvanjaju zvona, a duž prometnica zapaljeno je na tisuće crvenih lampiona.

“Čovjek ostane bez teksta. Jednostavno naviru sjećanja na sve ono što je ovaj grad proživio i još uvijek proživljava. Vukovar kakav je sad ne može živjeti i od Vlade očekuje konkretnu pomoć”, kazao je zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, koji se u Koloni sjećanja nalazi sa suborcima.

Kolona iz vukovarske bolnice ove godine ide starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz središte grada preko Mosta Jean-Michela Nicoliera te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Počast žrtvama Vukovara odat će se na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a na njemu su, po posljednjim podacima, pokopana 423 hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava rata, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva. Prema podacima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, još se traga za 291 nestalim Vukovarcem.

Tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj vojsci prestao je 18. studenog 1991. godine. Bitka za Vukovar je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, najveća i najkrvavija u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada koja je završena porazom branitelja, uz velike gubitke napadača, te velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitki je poginulo između 2900 i 3600 ljudi, branitelja i civila.

Komemorativna događanja u Vukovaru prati više od 1600 akreditiranih novinara, a gradske vlasti današnji su dan proglasile neradnim za tvrtke i ustanove u vlasništvu grada.

Vlada je jučer u Vukovaru održala sjednicu koja je gotovo potpuno bila posvećena Vukovaru i obilježavanju 25. obljetnice pada grada. Na njoj su potpisani razni sporazumi vezani uz obnovu komunalne infrastrukture, a jedan od njih je i sufinanciranje obnove vukovarskog vodotornja s 18 milijuna kuna.

U subotu se odaje počast žrtvama Borova naselja, a u nedjelju se prisjeća žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava masovne grobnice na Ovčari, mjestu gdje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su nakon sloma obrane Vukovara pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba odveli iz vukovarske bolnice i pogubili na Ovčari.

Video prijenos Kolone sjećanja i komemoracije u Vukovaru pratite putem HRT-a OVDJE.

Izvor: Sloboda.hr/HRT