Ruske snage pogodile su kritičnu infrastrukturu u nekoliko dijelova Ukrajine u napadima tijekom noći, a najmanje 17 projektila pogodilo je jugoistočni grad Zaporižju u petak rano ujutro.

Zračne sirene zavijale su diljem zemlje tijekom jutarnje špice, a lokalni dužnosnici pozvali su civile da se sklone, upozoravajući na moguće nove udare. “Neprijateljska avijacija je u zraku, a brodovi koji mogu nositi projektile Kaliber su na moru. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna će trajati dugo”, rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese.

“Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i idite u skloništa.”

Napad na Zaporižju bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, rekli su lokalni dužnosnici.

Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmelnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkovu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kaliber lansiranih na Ukrajinu.

Zračne snage također su priopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporožje. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju oboriti ove vrste projektila.

Dužnosnici su također rekli da su naredili hitna isključenja električne energije u cijeloj zemlji nakon napada na infrastrukturu.

“Postoji velika prijetnja od raketnog napada. Ponovno želim naglasiti – ne ignorirajte sirene za zračnu uzbunu”, rekao je Serhij Popko, šef vojne uprave grada Kijeva.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/SERGEY KOZLOV