miroslav šeparović, ustavni sud, ustav rh, pobačaj, abortusFoto: HRT

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za novinare objavio je da je Ustavni sud RH 21. veljače 2017. donio rješenje:
– ne prihvaćaju se prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece;
– nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda i točaka 49. i 50. ovog rješenja.

Drugim riječima, odbijen je zahtjev za provjeru ustavnosti komunističkog Zakona o pobačaju iz 1978. godine te je time ocijenjeno da je ubijanje nerođene djece u skladu s Ustavom RH.

Predsjednik suda Miroslav Šeparović istaknuo je da se radi se o iznimno složenom ustavnosudskom postupku i iznio obrazloženje rješenja.

Pri donošenju novog zakona Sabor treba voditi računa da postojeći Zakon “sadrži određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku” te da je od donošenja Ustava 1990. izgrađen potpuno novi pravni i institucionalni okvir zdravstvenog, socijalnog, znanstvenog i obrazovnog sustava.

Također, zakonodavac u ovom zakonu mora odrediti edukativne i preventivnr mjere “tako da prekid trudnoče bude izuzetak”, stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

Tzv. zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti je 1991. zatražila udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovila ga je u listopadu prošle godine udruga “U ime obitelji”. Pozvali su se na činjenicu da hrvatski Ustav štiti pravo na život, a po njima – pojam ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka.

Na zahtjevu za ocjenom ustavnosti od pretprošle je godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

Kazao je i da je za ovakvo rješenje suda od 13 sudaca glasovalo njih 12, a jedan je bio protiv.

Sažetak ove odluke Ustavnog suda pročitajte u priloženom dokumentu:

Izvor: Sloboda.hr/HRT