milan bandić uhićeni uskok optužnica

USKOK je službeno danas pokrenuo istragu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, šefa Holdinga Slobodana Ljubičića, vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, još 13 osoba i dvije tvrtke koje sumnjiče za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem. Tražili su istražni zatvor za 12 osoba o čemu će odluku donijeti Županijski sud tijekom dana.

Na temelju rezultata opsežnih i složenih izvida te podataka prikupljenih od Porezne uprave Ministarstva financija i kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK je danas donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana. Njih četvero USKOK je odlučio pustiti da se brane sa slobode, a za Bandića i 11 osumnjičenika traži istražni zatvor od mjesec dana, prenosi tportal.

MALVERZACIJE GRADA ZAGREBA I PRIPUZOVOG CE-ZA-R-A

USKOK u svom priopćenju navodi kako postoji osnovana sumnja da su prvookrivljeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, drugookrivljeniSlobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga i četvrtookrivljeni Željko Horvat, posebni savjetnik gradonačelnika, po dogovoru i na zahtjev trećeokrivljenog Petra Pripuza, predsjednika  C.I.O.S. i CE-ZA-R, u namjeri da društvima članicama C.I.O.S. grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada, po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja, za korist članica C.I.O.S. grupe.

USKOK navodi da su kaznena djela počinjena iako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada na drugi način. Sumnja se da je navedena četvorka sporni posao ugovarala od listopada 2013. do svibnja 2014. godine.

Sukladno nalozima Bandića, Ljubičića, Pripuza i Horvata djelovali su i ostali okrivljenici. Petookrivljeni Ivan Tolić, član uprave ZGH, koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni Ivan Markus, v.d. direktora Službe za nabavu ZGH, sedmookrivljeni Filip Čulo, referent nabave u Centralnoj nabavi Holdinga i osmookrivljeni Miljenko Benko, direktor Čistoće poduzimali su sve naložene radnje – stoji u priopćenju USKOK-a.

>>> Pogledajte kako je policija nervoznog i nemoćnog Bandića odvela u pritvor (VIDEO)

Holdingu i Čistoći je, zbog ugovaranja i realizacije zbrinjavanja znatno manje količine otpada koje je plaćeno po cijeni planiranoj za znatno veće količine otpada, nanesena šteta od najmanje 2,4 milijuna kuna. U tom je iznosu, piše USKOK, pribavljena nepripadna korist društvima članicama C.I.O.S grupe, pa tako i sedamnaestookrivljenom trgovačkom društvu CE-ZA-R d.o.o. u iznosu od najmanje 1,6 milijuna kuna.

SUMNJA U NEZAKONITU ZAMJENU ZEMLJIŠTA S BAMGRADOM

USKOK sumnja i na razdoblje od ožujka 2006. do 19. siječnja 2012. godine. Tada su se, tvrde tužitelji, Milan Bandić i jedanaestookrivljeni direktor tvrtke Bamgrad Branko Mihaljević dogovorili za zamjenu zemljišta u vlasništvu Bamgrada na lokaciji Peščenica sa zemljištem Grada Zagreba na lokaciji Trnje. USKOK sumnja da je time tvrtki Bamgrad pribavljena materijalna korist na štetu Grada Zagreba, i to primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju.

Sukladno nalozima i traženjima Bandića i Mihaljevića, takve nezakonite radnje su navodno provođene zajedno s Bandićem i devetookrivljenom Ines Bravić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, zadužena za rješavanje predmetne zamjene zemljišta između Grada Zagreba i društva Bramgrad projekt, i desetookrivljenom Koraljkom Rožanković Uremović, načelnica Odjela za pravne poslove unutar Sektora za pravne poslove Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada.

Opisanom zamjenom zemljišta s društvom Bramgrad projekt, Grad Zagreb je oštećen za najmanje12 milijuna kuna, u kojem iznosu je pribavljena korist društvu Bramgrad projekt.

SUMNJE U BANDIĆEVU PREDSJEDNIČKU KAMPANJU

Ujedno se sumnja i da je Milan Bandić kao kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010., u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010. godine.

Državnom izbornom povjerenstvu Bandić je kasnije podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, u kojem je prijavio primitak od 8,6 milijunakuna te utrošak 15,2 milijuna kuna. Međutim, nakon toga je u vremenu do lipnja 2012. nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba na isti žiroračun, i to u iznosu većem od 24 milijuna kuna, tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od 32 milijuna kuna.

Uplate primljene nakon održavanja izbora se, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što Bandić nije učinio do danas.

Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5,7 milijuna kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 4,8 milijuna kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 876 tisuća kuna.

NEZAKONITA ZAPOŠLJAVANJA U HOLDINGU, PLINARI…

USKOK sumnja i na kaznena djela prilikom zapošljavanja više osoba u Gradu Zagrebu i u trgovačkom društvu Zagrebački holding, kao i prilikom korištenja službenih vozila Grada Zagreba.

Tako u odnosu na Milana Bandića postoji osnovana sumnja u počinjenje pet kaznenih djela trgovanja utjecajem na način da je u dva navrata nezakonito postupio prilikom zapošljavanja u Gradu Zagrebu tražeći od dvanaestookrivljenog Vidoja Buluma, pročelnika Stručne službe gradonačelnika Grada Zagreba, a u tri navrata od trinaestookrivljenog Mire Lace, pročelnika Ureda gradonačelnika, koji su sukladno traženju Bandića poduzimali radnje iz svojeg službenog djelokruga vezano za zapošljavanje u tijelima Grada Zagreba ili mijenjanje radnog mjesta na bolje plaćena radna mjesta u tijelima Grada Zagreba za korist osoba bliskih Milanu Bandiću, iako osobe za to nisu zadovoljavale postojeće uvjete.

U vezi nezakonitog zapošljavanja u Holdingu, sumnja se da su Bandić i Ljubičić na zahtjeve svojeg prijatelja četrnaestookrivljenog Zdenka Antunovića, autoritetom svojeg utjecaja i zlouporabom položaja osigurali da se u podružnici Holdinga na sportskim objektima zaposli Antunovićeva prijateljica, i to na radnom mjestu za koje nije imala odgovarajuću stručnu spremu, a što je, zlouporabom svojeg položaja i ovlasti, realizirao petnaestookrivljeni Dragutin Kosić, voditelj sportskih objekta.

milan bandić uhićen uhićenje

Sumnja se da je Ljubičić, na traženje Miljenka Benka (Čistoća) i Ivana Tolića (člana Uprave Holdinga) zajedno s Dragutinom Kosićem (voditeljem sportskih objekata), zlouporabom položaja i ovlastizaposlio sina Miljenka Benka u Holdingu na radnom mjestu za koje nije imao odgovarajuću stručnu spremu i radno iskustvo.

USKOK sumnja i na to da je Slobodan Ljubičić, na zahtjev svojeg prijatelja Petra Pripuza da zaposli njegovu prijateljicu, zajedno s Ivanom Tolićem i šesnaestookrivljenim Antom Dodigom (član Uprave društva Gradska plinara Zagreb d.o.o.) zlouporabom položaja i ovlasti realizirao traženo zaposlenje na radnom mjestu u Gradskoj plinari koje nije bilo sistematizirano Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

NEZAKONITO KORIŠTENJE SLUŽBENIH AUTOMOBILA U PRIVATNE SVRHE

Sumnja se da je Bandić, u čak sedam navrata, koristio svoj službeni i društveni položaj i utjecaj kako bi utjecao na trinaestookrivljenog Miru Lacu u vezi s radnjama iz njihovog službenog djelokruga, a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe, kao i za korist osoba koje nemaju pravo na korištenje istih vozila, a što je, sukladno njegovim zahtjevima, Laco prihvaćao te koristeći svoj položaj i ovlasti, poduzimao službene radnje u svrhu ispunjenja takvog nedozvoljenog cilja, pri čemu su obojica bila svjesna toga da se na navedena putovanja ide u nedozvoljene, odnosno privatne, a ne u poslovne svrhe.

U jednom su navratu Bandić i Laco nezakonito korištenje službenog automobila Grada Zagreba poduzimali na zahtjev Zdenka Antunovića.

Osnovano se sumnja i da su dvije pravne osobe (Bamgrad i Cezar) pribavljanjem imovinske koristi počinile kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK je nakon iznošenja obrana okrivljenika dao nalog pritvorskom nadzorniku za puštanje na slobodu u odnosu na četvero okrivljenika, a sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložit će određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestorice okrivljenika. Kod istražnog suca svi osumnjičeni bit će dovedeni danas u 12.30 sati.

Izvidi u vezi nezakonitih postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o. se nastavljaju, piše USKOK.