predrag lucić, vilim matula, boris jokić

U utorak je Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca u Novinarskom domu organiziralo komemoraciju za Predraga Lucića, novinara i pisca koji je nakon teške bolesti preminuo u Splitu 10. siječnja.

Na komemoraciji su govorili Saša Leković, predsjednik HND-a, Nadežda Čačinović, predsjednica Hrvatskog PEN-a i Kruno Lokotar ispred Hrvatskog društva pisaca te Igor Lasić, Sanja Modrić, Boris Pavelić, Drago Pilsel. Fotografi su zabilježili prisutnost Borisa Jokića, Emila Tedeschija, Aleksandra Stankovića, Domagoja Novokmeta, Ranka Ostojića, Danice Juričić Spasović…

Umjesto svečane i civilizirane posthumne komemoracije za preminulog, ljevičari su u svom poznatom patetičnom stilu sjećanje na preminulog novinara i pisca pretvorili u tragikomični dernek. Razina patetike onoga što ćete upravo vidjeti je toliko velika da je jako teško ne započeti se smijati, bez obzira na to što se radi o komemoraciji za preminulog čovjeka.

Dernek je predvodio glumac i nekadašnji najmlađi član Centralnog komiteta Saveza komunista Vilim Matula, koji je poveo okupljene Lucićeve “prijatelje” da otpjevaju izrugivanje pjesmi “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona. Iako se na licima mnogih okupljenih vidjelo da im je vrlo neugodno što je notorni Matula komemoraciju pretvorio u montipajtonovsku sprdačinu, većina je ipak pjevala.

Donosimo tekst i video snimku tog prevjeva:

Za HNK – spremni!
Pred teatrom, pokraj ušća
Rijeke Rječine,
Stala braća da zabrane
Javne tribine.

Stoji Hrvat do Hrvata,
Uljuđeni svi:
Nećete u kazalište
Dok smo živi mi!

Viče Biondić, Keleminec,
Viče Armada…
Baci kriglu, goni bandu
Van iz teatra!

Korak naprijed, Thompson gotovs,
Svi na Zajca, svi:
”Za dom – spremni!” pjevat ćemo
Ko u operi!

Neće nama kazalište
Vodit Oliver,
Vodit će ga domoljubi,
HaDeZe i kler!

Čujte, pičke mirotvorci,
Bando četnici:
Stići će vas naša ruka
I na Žabici

Stići će vas Božja pravda
Zvana Armada –
Sudit će vam dragovoljci
Mile Biondića!

Slušajte sad poruku
Iz naše birtije:
Nećemo u kazalište,
Nismo ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila
Ispred HNK,
Nek’ u mraku svatko svoju
Žrtvu sačeka!
Žrtvu sačeka!
Žrtvu sačeka!