U emisiji „Peti dan“ na Hrvatskoj televiziji 13. travnja 2018. (dostupno na https://hrti.hrt.hr/video/show/4580695/peti-dan-13-travnja-2018 ili pogledajte u videu na dnu) razgovor je od 18. do 20. minute tekao ovako:

Marija Selak: „Je li istina da su neki članovi Ekspertne radne skupine, s kojima si bio unutra – od kojih je veliki broj dolazio s iste institucije, što također treba dovesti u pitanje – došli na to mjesto nakon što je javni poziv već bio prošao, odnosno zakasnili su s prijavom?“

Boris Jokić: „Apsolutno to nije istina. To nije istina! To je laž. Znači, nitko…“

Marija Selak: „Znači svi su se prijavili na vrijeme?“

Boris Jokić: „Koliko ja znam i siguran sam u to: to nije istina.“

Marija Selak: „Znači ta priča sa Suzanom Hitrec i njezinom prijavom je laž?“

Boris Jokić: „To nije na meni. Ja sam znanstvenik. Nisam političar. Ne vodim odgojno-obrazovne procese na način da donosim odluke ili izvršne odluke. Međutim, ovakva manipulacija, ovakve insinuacije, koje se spominju ovdje… ovo, ad hominem-pitanje i izvlačenje nekakvog argumenta da je netko deveti, deseti, ma kako moćan, i koliko malo radio za budućnost ove zemlje, poput njih svih, zapravo da je on nekoga imenovao, to je po meni argument, koji nije dokaz.“

Činjenice

Javni poziv za prijavu kandidata za voditelja i pet članova Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je 18. prosinca 2014. Rok za podnošenje prijava bio je 9. siječnja 2015.

Portal narod.hr poslao je 14. veljače 2018. Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev za pristup informacijama – prijavama na taj javni poziv. Pristiglu dokumentaciju portal narod.hr objavio je 21. ožujka 2018. na poveznici https://narod.hr/wp-content/uploads/2018/03/Prvi_ERS.pdf. Iz nje je očito da Boris Jokić 13. travnja 2018. nije govorio istinu.

1. Suzana Hitrec podnijela je svoju prijavu tri dana nakon proteka roka za prijavu, 12. siječnja 2015. (str. 6).

2. Branka Vuk uputila je dokumentaciju za svoju prijavu tri dana nakon isteka roka, 12. siječnja 2015. (str. 8).

3. Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja uputio je svoju prijavu šest sati i osam minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 2).

4. Branislava Baranović iz Instituta za društvena istraživanja uputila je svoju prijavu sedam sati i 13 minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 3).

5. Zrinska Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja uputila je svoju prijavu osam sati i 14 minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 5).

6. Tomislav Reškovac uputio je svoju prijavu sedam sati i 57 minuta nakon što je ona već bila „zaprimljena“ (str. 4).

Zaključak

Boris Jokić, nesuđeni ministar i voditelj Ekspertne radne skupine u ostavci, obmanjuje javnost neistinima.

Javni poziv bio je 18. prosinca 2014. raspisan za voditelja i pet članova. Na kraju su ministar Vedran Mornar formalno, a Zoran Milanović i Neven Budak stvarno odabrali i imenovali voditelja i šest članova.

Od toga je prijava samo za jednoga člana uredna: dvije su podnesene nakon roka i trebale su biti odbačene, a četiri su nevaljane, netransparetne i nevješto namještene tako da su u računalni sustav Ministarstva za urudžbiranje najprije unesene kao pristigle nepostojeće prijave, koje su tek naknadno poslane.

O tome radi li se o jednoj običnoj podvali ili ne, ostavljamo čitateljima da sami odluče na temelju priloženih dokumenata.

Emisiju pogledajte u cijelosti:


Izvor: narod.hr