čovjek na marsu hrvat

Svatko od nas u nekom je trenutku, pritisnut problemima, poželio pobjeći, kako bi se to reklo, “na Mars”. No Marko Lukić, student iz Zagreba, odlučio se na Mars preseliti dobrovoljno. Karta je u jednom smjeru, putovanje krajnje neizvjesno, a prvi let u planu za osam godina. Ovaj Zagrepčanin ušao je u uži izbor – među prvih sto putnika. Kaže da ga nije strah te kako je za opstanak ljudske vrste nužno širiti se po svemiru.

Prije 45 godina čovjek je zakoračio na Mjesec. Ovih dana diljem svijeta neki drugi ljudi spremaju se za trenutak kada će stati na Mars – crveni planet.

Čak 200 tisuća njih prijavilo se za ovaj pustolovni projekt neprofitne nizozemske organizacije. No u uži izbor za putovanje u jednom smjeru ušlo ih je samo stotinu.

Većina ih je iz Amerike, tridesetak iz Europe. U povijest želi ući i jedan Zagrepčanin. I on je među odabranim putnicima. Marko Lukić, 28-godišnji arheolog, spreman je postati našim veleposlanikom na Marsu.

“Tata se prvo zafrkavao, kao naići ćeš tamo na svemirce, a onda je jednog dana jednostavno došao i rekao – da imam godina kao ti, i ja bih se isto prijavio. Mama je, naravno, zabrinuta, kao što bi svaka majka bila, ali s druge strane i sama je htjela biti astronaut dok je studirala medicinu”, kaže Marko.

čovjek na marsu hrvat

Putovanje do Marsa trajalo bi sedam mjeseci. Više od 700 milijuna kilometara prevalili bi budući putnici. Prethodno bi teren bio ispitan robotskim roverom. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 6 milijardi dolara.

No postoje mnoga pitanja koja još nisu razjašnjena. “Opasnosti samog putovanja, od međuzvjezdanog zračenja do mikrometeorita, situacije u kojoj se netko ne može prilagoditi i jednostavno pukne tijekom putovanja ili boravka, potom sama atmosfera, koja je otrovna za ljude, ili, pak, tlak koji je nedostatan da možemo izaći bez zaštitnog odijela izvan naših nastamba jesu, stvarno su opasnost i u biti u ovih sljedećih 10 godina, koliko su si zadali kao plan dolaska čovjeka na Mars, ti se problemi trebaju riješiti”, kaže Marko.

Prođe li posljednji krug testiranja, na putovanje prema Marsu mogao bi krenuti 2025.

Više o budućem boravku na minus šezdeset, uz stalne pješčane oluje, pogledajte u HRT-ovom videoprilogu.