kralj abdulah saudijska arabija

Umro je čelnik Saudijske Arabije, kralj Abdulah, a novi vladar je dosadašnji prijestolonasljednik njegov polubrat Salman.

Kralj Abdulah (91) je u posljednje vrijeme bio slaba zdravlja, a od Nove godine nalazio se u bolnici u Rijadu zbog upale pluća.

Novi 79-godišnji kralj Salman imenovan je prijestolonasljednikom i ministrom obrane 2012. godine, a prije toga se desetljećima nalazio na čelu pokrajine Rijad.

Na čelu Kraljevstva Abdulah je bio od 2005., ali je de facto vladao zemljom od 1995. kad je njegov polubrat tadašnji kralj Fahd pretrpio težak moždani udar, prenosi agencija Reuters. Tijekom svoje vladavine Abdulah se zauzimao za bliske odnose Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključnog američkog arapskog saveznika. Imao je presudnu ulogu u podršci Saudijske Arabije egipatskoj vojnoj vladi nakon državnog udara 2012. godine, a podržavao je i pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Saudijski vladari tradicionalno nose titulu Čuvara dviju svetih džamija, što se odnosi na monarha koji upravlja dvjema najsvetijim džamijama islama – Velikom džamijom u Meki i Prorokovom džamijom u Medini.