Desni sektor

 

Prosvjed hrvatskih branitelja na Markovom trgu očito nije ostao bez odjeka i u međunarodnoj javnosti. Ukrajinski nacionalistički pokret Desni sektor javno je iskazao solidarnost s hrvatskim braniteljima koji prosvjeduju i poželio im „uspjeh u borbi s anti-nacionalnim režimom.“

Desni sektor je ukrajinski vojno-politički pokret koji je nastao kao savez manjih nacionalističkih organizacija u studenom 2013., u jeku ukrajinske nacionalne revolucije. Borci Desnog sektora sudjelovali su u zauzimanju vladinih zgrada u veljači 2014. i bili među najzaslužnijima za rušenje anti-nacionalnog režima Viktora Janukoviča. Nakon početka pro-ruske pobune na istoku Ukrajine, Desni sektor osnovao je vlastiti Dragovoljački ukrajinski korpus, koji, iako nepriznat od vlasti, biva jednom od najsposobnijih ukrajinskih postrojbi u ratu na istoku zemlje. Osnivač i vođa Desnog sektora Dmitro Jaroš u listopadu 2014. izabran je kao zastupnik u ukrajinski sabor, gdje se zalaže za ukrajinske nacionalne interese i zaštitu prava ukrajinske braniteljske populacije.

U izjavi koju potpisuje Andrij Tarasenko, zamjenik vođe Desnog sektora za društveno-političke djelatnosti, ukrajinskoj javnosti pojašnjava se situacija s anti-nacionalnom liberalnom vlašću u Zagrebu i okolnosti braniteljskog prosvjeda Savskoj 66 te na Markovom trgu. „Zajedno gradimo novu Europu, koja će podupirati tradicionalne vrijednosti, Europu nacija“, stoji na kraju priopćenja Desnog sektora.

Autor: L. M.