Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je u srijedu da poduzima “kontraobavještajne mjere” u pravoslavnim vjerskim objektima koji su pod Ruskom crkvom.

Devetnaest samostana, katedrala i crkava koje pripadaju Pravoslavnoj crkvi pod Moskovskom patrijaršijom zabrinuto je ovim mjerama čiji je cilj, kako navodi SBU u priopćenju za javnost, “suprotstaviti se subverzivnim aktivnostima ruskih tajnih službi u našoj zemlji”.

Ta vjerska središta nalaze se u regijama Transkarpatija, Černivci, Rivne, Volin, Lavov, Žitomir, Mikolaiv, Herson i Sumi, istaknuo je.

SBU je objasnio da na taj način želi “zaštititi stanovništvo od provokacija i terorističkih napada”, kao i “spriječiti korištenje vjerskih zajednica kao središta ‘ruskog svijeta'”.

Koncept ‘ruskog svijeta’ osmislila je Moskva kako bi pokušala opravdati rusku invaziju na Ukrajinu potrebom da se ta zemlja pripoji Rusiji kako bi se formirala rusofona i pravoslavna cjelina.

Agenti SBU-a vršili su pretrese s ciljem “identifikacije osoba koje bi mogle biti uključene u nezakonite radnje na štetu suvereniteta Ukrajine”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/EPA/UKRAINIAN SECURITY SERVICE HANDOUT