Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je u ponedjeljak Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskija.

“Trebamo tenkove – ne 10-20, već nekoliko stotina”, napisao je Jermak na aplikaciji Telegram. “Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine.”

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i da ih planira poslati bez obzira na to složi li se Berlin.

Njemački ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Berlin neće stajati na putu ako Poljska to želi učiniti. Prema registru oružja UN-a iz 2019., Poljska ima 247 tenkova Leopard 2.

Rusija je zauzela dio istočne i južne Ukrajine, kao i poluotok Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Suverene granice Ukrajine uspostavljene su 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kijev je povlačenje ruskih snaga s cijelog svog teritorija naveo kao jedan od glavnih uvjeta za završetak 11-mjesečnog rata.

Kremlj: Ukrajinci će patiti ako zapad pošalje tenkove

Kremlj je u ponedjeljak poručio da će ukrajinski narod patiti ako Zapad pošalje Kijevu tenkove.

SAD i saveznici nisu na sastanku u Njemačkoj prošli tjedan uvjerili Berlin da dopusti slanje tenkova Leopard Ukrajini, što je ključni zahtjev Kijeva koji želi dati novi zamah borbi protiv ruskih snaga.

Berlin je rekao da će brzo dopustiti saveznicima da pošalju svoje Leoparde Ukrajini ako se postigne konsenzus, no čak i to nije izvjesno.

Na pitanje o tome na dnevnom brifingu u ponedjeljak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da podjele u Europi u vezi slanja tenkova Kijevu pokazuju da raste “nervoza” unutar NATO-a.

“Ali naravno da zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njezine tehnološke razine snose odgovornost (za nastavak sukoba)”, dodao je.

“Bit je u tome da je ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudo-potporu”, rekao je. 

Ranije u ponedjeljak, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da bi njegova zemlja mogla poslati tenkove Leopard Ukrajini u sklopu koalicije zemalja i bez njemačkog dopuštenja.

Njemačka neće stajati na putu ako Poljska pošalje svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju u intervjuu za francuski televizijski kanal LCI.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/VALDA KALNINA