Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje dovela 307 djece, uključujući i 8-godišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, rekao je u ponedjeljak ukrajinski pučki pravobranitelj.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju deportirano više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine.

“Krajem veljače, ured Povjerenika za ljudska prava primio je zahtjev da pomogne izvući dijete s teritorija koji je privremeno pod ruskom okupacijom”, rekao je pravobranitelj Dmitro Lubinec

“U roku od nekoliko dana, uz pomoć osoblja ureda pravobranitelja, Saško se sastao sa svojom bakom”, kazao je on ne otkrivajući detalje te operacije.

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seobe  ljudi. Rusko ministarstvo je sredinom kolovoza objavilo da je u Rusiju tada odvedeno 3,5 milijuna ljudi, uključujući više od pola milijuna djece.

Prema uredu ukrajinskog državnog tužitelja, do sada je u ratu poginulo 464 djece. Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih.

Rusija opetovano odbacuju optužbe da namjerno gađa civile, kao i optužbe da je na silu preselila Ukrajince.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/SERGEY KOZLOV